Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μπόλικο χρήμα για το κεφάλαιο

Συνέδριο για τις τράπεζες

Με μπούσουλα τις στρατηγικές εξόδου από τη φάση της κρίσης που εφαρμόζεται σε επίπεδο ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ντόπια πλουτοκρατία έχουν έτοιμη τη θύελλα με τα αντιλαϊκά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική εξόδου απαιτεί μπόλικο κρατικό χρήμα και νέες ενισχύσεις σε όφελος των μερίδων της πλουτοκρατίας. Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέδριο, με θέμα «τράπεζες και οικονομία: το επόμενο βήμα».

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη η κυβέρνηση σε «συνεργασία με ξένους επενδυτές» συζητά για 5 μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα, ξεδιπλώνεται και η δέσμη μέτρων που αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ΕΣΠΑ, του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», των συμπράξεων με τους ιδιώτες, του λεγόμενου «αναπτυξιακού ταμείου», το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης κ.ά.

«Καταναλωτές, επιχειρήσεις και τραπεζικό σύστημα βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι», ισχυρίστηκε η υπουργός. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και της κεφαλαιοκρατίας των κρατών - μελών της είναι η διοχέτευση κεφαλαίων όχι μόνον για τους τραπεζίτες, αλλά και για τις άλλες μερίδες επιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνουν πλέον τους χαμηλούς ρυθμούς τραπεζικής χρηματοδότησης προς την «οικονομία» (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Ετσι και η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση απαιτεί τον ανασχεδιασμό των κρατικών ενισχύσεων. Η υπουργός σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να διοχετεύσουμε ρευστότητα σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, έτσι ώστε «να μη μετατραπούν τυχόν ενήμερες οφειλές βιώσιμων επιχειρήσεων σε μη ενήμερη κατάσταση λόγω προβλημάτων ρευστότητας». Γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι η προβαλλόμενη ...διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες σχετικά με το νομοσχέδιο, δήθεν, προστασίας των δανειοληπτών είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, συντάσσονται απόλυτα και οι τραπεζίτες. Στο ίδιο συνέδριο, το μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Τ. Θωμόπουλος σημείωσε την ανάγκη διαχωρισμού βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες ήδη (χωρίς την κρατική διαμεσολάβηση) έχουν «ρυθμίσει» δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο συνέδριο, στέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) Γκ. Χαρδούβελης επιζήτησε αρωγή από την Κομισιόν, «εκτιμώντας» ότι μέχρι τότε οι «αγορές» θα χτυπούν την ...Ελλάδα. Είναι προφανές το γεγονός ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να προχωρήσει η αντιλαϊκή κλιμάκωση, προκειμένου και ντόπιοι τραπεζίτες να μπουν με ισότιμους όρους «ανταγωνισμού» στην απόσπαση μεριδίων αγοράς και κερδών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Συνέδριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης, «ανοίγει» η αγορά φυσικού αερίου στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, καθώς είναι θέμα ημερών η παράδοση στο υπουργείο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των σχεδίων του Κανονισμού Αδειών, του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, του Μητρώου Χρηστών. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίο, αλλά και η συνάντησή τους προ ημερών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Εμφαση στην άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ («εγκληματική αμέλεια» χαρακτήρισε κάθε καθυστέρηση) και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έδωσε ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές «διαρθρωτικές αλλαγές», με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, άνοιγμα αγορών, προεκτίμηση των συνεπειών κάθε νόμου στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, άνοιγμα των προμηθειών του Δημοσίου σε περισσότερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ