Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Εκτός λειτουργίας δύο μονάδες

Προχωρά το σχέδιο απαξίωσης του λιγνίτη

Στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ για απαξίωση του λιγνίτη, εντάσσεται η χτεσινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας Ι του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Η ΔΕΗ ΑΕ υποστηρίζει ότι η εν λόγω μονάδα όπως και η ΙΙ, που ίσως κλείσει σήμερα, προσεγγίζουν το όριο ζωής που ο νόμος θέτει (ανώτατο όριο 20.000 ώρες λειτουργίας τη στιγμή που σήμερα βρίσκονται στις 17.000 ώρες) και επισημαίνει πως θα τις επαναλειτουργεί εφόσον απαιτείται η τροφοδότηση του Ηλεκτρικού Συστήματος. Πρόκειται για δύο μονάδες για τις οποίες δεν επιλέχθηκε η τοποθέτηση «ακριβής» αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με συνέπεια τη σημερινή κατάληξη. Επιβεβαιώνεται έτσι το σχέδιο δραστικού περιορισμού της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για τους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ και αντίστοιχες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι γνωστό ότι στη Μεγαλόπολη προωθείται η αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας φυσικού αερίου προχωρά, όπως και ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σε απάντηση των μεθοδεύσεων της ΔΕΗ ΑΕ, η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση - σύσκεψη αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην ταβέρνα του Γρύλλου, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία η πορεία απαξίωσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης δεν είναι μοιραία αλλά «είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας που έχει χαραχτεί χρόνια τώρα από κοινού στην ΕΕ. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των αγορών και ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι απόρροια των επιλογών μονοπωλιακών ομίλων για σίγουρες και γρήγορες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο φυσικό αέριο, στο λιθάνθρακα με άμεση απόδοση - κερδοφορία του κεφαλαίου».

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν «καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΓΕΝΟΠ και όχι μόνο. Γνώριζαν και γνωρίζουν πού πάνε τα πράγματα και συνειδητά έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική. Γυρίστε την πλάτη στους διάφορους οικολογούντες και παράγοντες που με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στήριζαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική».

Καταλήγοντας, καλεί να συγκροτηθεί κλαδικό συνδικάτο ενέργειας που «θα είναι ένα αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μόνιμους - συμβασιούχους - και αυτούς που δουλεύουν σε εργολάβους σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης και τη διάρκεια της σύμβασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ