Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενα λαϊκό ποτάμι «έπνιξε» την Αθήνα

Διαδήλωσαν με φόντο το πανό από τον αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών

*

Διαδήλωσαν με φόντο το πανό από τον αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών
Συνθήματα παλλαϊκού ξεσηκωμού «έζωσαν» την Αθήνα από χτες το ξημέρωμα.

«Ξεσηκωθείτε να μην περάσουν τα μέτρα...Ολοι την Παρασκευή στην απεργία...» τόνιζε το γιγαντοπανό που απλώθηκε στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα. «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών» φώναζαν οι διαδηλωτές που «έφραξαν» την είσοδο μαζί με τους εργαζόμενους του υπουργείου που είχαν το δικό τους πανό. Τα μεγάφωνα στην εξέδρα που είχε στηθεί από νωρίς στην πλατεία φωνάζουν: «Δε θα μας γονατίσετε». Τρικάκια «φεύγουν» από την ταράτσα του υπουργείου, άλλα έχουν γεμίσει μια σειρά γειτονιές σε όλη την Αττική.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης εμφανίζεται κι ο ... πρωθυπουργός - μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο που στήθηκε επί τόπου - για να ζητήσει το μισθό των εργαζομένων και να τον πάρουν εκείνοι στο κατόπι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

Ο αποκλεισμός ολοκληρώνεται το απόγευμα, όταν η πλατεία Συντάγματος αρχίζει να πλημμυρίζει με ένα από τα μαχητικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών. Νωρίτερα το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό της Πρυτανείας προχώρησε η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο Πολυτεχνείο μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Οι προσυγκεντρώσεις άρχισαν να φτάνουν πριν τις έξι το απόγευμα. Οσο περνούσε η ώρα, η συγκέντρωση μεγάλωνε και μεγάλωνε. Καλύφθηκε πυκνά το πάνω μέρος της πλατείας, στη Λεωφόρο Αμαλίας. Ερχονται και άλλοι και μένουν στην Καραγιώργη Σερβίας. Και άλλοι στην Οθωνος. Και στην αρχή της Πανεπιστημίου. Και στην αρχή της Β. Σοφίας. Εκεί και οι απολυμένοι της «Ολυμπιακής» που από την Τετάρτη το απόγευμα έχουν αποκλείσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αντιδρώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ανάγκη ο άλλος δρόμος ανάπτυξης

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

*

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Σήμερα απαντάμε με το ΠΑΜΕ. Με το ΠΑΜΕ των αγώνων, της ρήξης, της ανατροπής. Σήμερα, εδώ, απορρίπτουμε τα μέτρα. Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή, κανείς φόβος. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Να μην περάσουν τα μέτρα, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας» τονίζει ως κεντρικός ομιλητής ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Οσο κάνουν κουμάντο αυτοί, όσο έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, τόσο θα απολύουν εργάτες κι εργάτριες. Η εκμετάλλευση θα μεγαλώνει. Αυτή η μορφή οργάνωσης της κοινωνίας τελείωσε. Ο καπιταλισμός τελείωσε. Η βαρβαρότητα θα περισσεύει. Είναι ανάγκη όλοι μας να αγωνιστούμε για άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος δίνοντας το σύνθημα για τη σημερινή απεργιακή μάχη: «Να κάνουμε την απεργία μας βήμα καταδίκης των δυνάμεων του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., που με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προσπαθούν να περάσουν αλυσίδες στην εργατική τάξη». «Δεν χάνουμε ούτε ώρα. Από τις 12 τα μεσάνυχτα και τα ξημερώματα, στις πύλες των εργοστασίων, στις επιχειρήσεις, στα έργα. Περιφρουρούμε την απεργία».

Νωρίτερα μίλησε ο Μιχάλης Μακριδάκης, εκ μέρους των απολυμένων της «Ολυμπιακής»: «Η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έκλεισαν την "Ολυμπιακή" για να ανοίξουν το νέο ιδιωτικό μονοπώλιο Βγενόπουλου - Βασιλάκη. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι 8.000 εργαζόμενοι που πετάχτηκαν στο δρόμο χωρίς να τους καταβάλουν αποζημίωση» ξεκαθαρίζει. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα. Αλλά και αντιπροσωπείες από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δυναμική είσοδος στα «Νότος»

Μετά ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Είναι αμέτρητοι οι διαδηλωτές. Οταν η κεφαλή έχει στρίψει στην Πατησίων και μέσω της Σταδίου έχει φτάσει στην Ομόνοια, οι τελευταίοι διαδηλωτές ξεκινούσαν από το Σύνταγμα. Μπροστά το πανό που καλεί στη σημερινή απεργία. Οταν οι διαδηλωτές φτάνουν έξω από το Γενικό Λογιστήριο βροντοφωνάζουν «Αλληλεγγύη στους απολυμένους της Ολυμπιακής» και αυτοί απαντούν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ενα κομμάτι των διαδηλωτών αποσπώνται από την πορεία και αποκλείουν τις εισόδους του πολυκαταστήματος «Νότος Γκάλερι» στα Χαυτεία. Κλιμάκιο συνδικαλιστών μπαίνει μέσα. Καταγγέλλει την εργοδοσία για το κλίμα τρομοκρατίας και τις συνεχείς απολύσεις. Καλεί τους εργαζόμενους σε ανυπακοή, σε μαζική συμμετοχή στην σημερινή απεργία.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Από τα χαράματα στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Και μετά στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ