Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας...

Ξαναδιαβάσαμε, και μάλιστα για πολλοστή φορά, το βιβλίο της Αννας Ζέγκερς «Η εκδρομή των νεκρών κοριτσιών» Διηγήματα, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Η μεγάλη αυτή κυρία της τέχνης του λόγου θεωρείται, από εξέχοντες κριτικούς της πατρίδας της, της Γερμανίας, ως η κορυφαία συγγραφέας της γερμανόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα! Οντας η ίδια η Αννα Ζέγκερς εβραϊκής καταγωγής και δραστήρια κομμουνίστρια, έζησε αυτοπροσώπως τη λαίλαπα της ναζιστικής θηριωδίας, την οποία σκιτσάρισε απαράμιλλα με την πένα της!

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημά της «Ο Εβδομος Σταυρός», ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει στη γερμανική γλώσσα, γράφτηκε το 1942, την έκανε πασίγνωστη και έδωσε τη δυνατότητα στο πλατύ κοινό να κατανοήσει τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και το ανίκητο φρόνημα «αυτών που δεν υποταχτήκανε...», όπως γράφει ο άλλος μέγιστος του 20ού αιώνα, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ!

Το άλλο σημαντικότατο έργο της Ζέγκερς, το «Τράνζιτ», το οποίο επίσης θεωρείται κλασικό, μας συγκινεί, εμάς τους σημερινούς αναγνώστες, για την τραγική επικαιρότητά του. Το δράμα των κυνηγημένων, των διωγμένων, των ανεπιθύμητων... Των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων, των παράνομων μεταναστών...

Γυρνώντας στο βιβλίο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, θα αναφερθούμε στο αριστουργηματικό κομμάτι «Η εκδρομή των νεκρών κοριτσιών», το οποίο έδωσε τον τίτλο στη συλλογή.

Η συγγραφέας, περιπλανώμενη στο Μεξικό ως πολιτική εξόριστη, γνωρίζει πολύ καλά ότι το καταφύγιό της είναι αβέβαιο για να ονομαστεί σωτηρία. Τριγυρίζοντας στον άγνωστο ξένο τόπο, χάνεται στα μονοπάτια ενός ονειρώδους οράματος, που την οδηγεί στην πατρίδα των παιδικών και εφηβικών της χρόνων. Στη Γερμανία, που στενάζει κάτω από τη σιδερένια μπότα του ακραίου παραλογισμού! Στις φίλες του σχολείου, τα αθώα πλάσματα που θα βρεθούν, γυναίκες πια, μέσα στη φρίκη της ναζιστικής πραγματικότητας, ως δράστες ή ως θύματα! Στη θλιβερή διαπίστωση πως η αυταρχική πολιτική αλλάζει τους ανθρώπους, κάνει τους φίλους εχθρούς, κάποιους τους μεταμορφώνει σε θηρία ή μιαρούς προδότες... Και κάποιους άλλους σε ήρωες - μάρτυρες!

Το θέμα, το ύφος, η γλώσσα, η υψηλή τέχνη της αφήγησης αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη απόλυτα, αφήνοντάς του την εντύπωση ότι ζει ο ίδιος αυτήν τη μοιραία περιπέτεια, που δυστυχώς πάλι και πάλι, όπως μας διδάσκει η πραγματικότητα, σαν ανελέητος εφιάλτης εμφανίζεται στις πολιτικές μετατροπές των κοινωνιών και στη ζωή των ανθρώπων...


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Βέλγιο με την Σεμίνα Διγενή (2022-05-11 00:00:00.0)
Ξαναδιαβάζοντας... (2011-01-09 00:00:00.0)
Αφιερώματα για την Αντιφασιστική Νίκη (2010-05-08 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2007-01-28 00:00:00.0)
Από τη βομβαρδισμένη "λευκή" πόλη (1999-06-04 00:00:00.0)
Σημαντικά βιβλία (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ