Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαμένοι και κερδισμένοι στη Δανία

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το παράδειγμα μιας ακόμα χώρας εκτός της Ευρωζώνης, της Δανίας. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο πακέτο μέτρων που προωθούν το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, τη συρρίκνωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με σκοπό να εξασφαλιστούν πάνω από 4 δισ. ευρώ στο κράτος.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία να προχωρήσει σε πιο ριζικές αναδιαρθρώσεις και η ηγεσία του εργοδοτικού συνδικαλισμού δήλωσε έτοιμη να συμβάλλει στο πέρασμα των μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 250.000 εργαζόμενους και είναι εντεταγμένες στο χρηματιστήριο, το 2009 είχαν κύκλο εργασιών περίπου 77 δισ. ευρώ και κέρδη 9 δισ. ευρώ. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες. Μόνο η τράπεζα «Danske Bank», παρουσίασε το 2009 κέρδη ύψους 230 εκατ. ευρώ. Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν τη γενικευμένη εφαρμογή της ευελφάλειας (flexicurity) σαν το σοβαρότερο παράγοντα για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι οποίες απολύουν χωρίς επιβάρυνση ή μειώνουν τα ωράρια απασχόλησης κατά βούληση.

Στις 20 πιο κερδοφόρες εταιρίες βρίσκονται η μεταφορική εταιρία «DSV» η οποία απέλυσε 5.000 εργαζόμενους, η εταιρία «Danfoss» που ασχολείται με την ενέργεια και απέλυσε 6.000 εργαζόμενους, η εφοπλιστική εταιρία MRSK που μεταξύ άλλων ασχολείται με την εξυπηρέτηση του αμερικάνικου στρατού στον Περσικό και απόλυσε 7.000 εργαζόμενους, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TDC που απόλυσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους, η εταιρεία «πράσινης οικονομίας» VESTAS που απέλυσε 1.900 εργαζόμενους και μια σειρά άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ