Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επιμονή στις αντιλαϊκές ανατροπές

Με μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατευνάσει το ογκούμενο κύμα αναβρασμού που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και έχει ως κορυφή του παγόβουνου τις δραματικές περικοπές στα προγράμματα των εφημεριών.

Επί της ουσίας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε βασικές ανατροπές στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, με φόντο την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Και αυτό, όταν στα νοσοκομεία φουντώνει η αγανάκτηση για τις απλήρωτες εφημερίες του Δεκέμβρη 2009, του Γενάρη και Φλεβάρη 2010 και εκδηλώνονται γενικευμένες επισχέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων εξετάσεων και πράξεων που κυρίως αφορούν τα λαϊκά στρώματα που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση, παρότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι γυμνή, όχι μόνο δεν αποφάσισε την κάλυψη ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, αλλά στα πλαίσια του σταθεροποιητικού προγράμματος αποφάσισε τη μείωση των κονδυλίων για εφημερίες και από 470 εκ. ευρώ το 2009 τα περιόρισε σε 395 για το 2010. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα διατεθούν και αυτά, καθώς η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε σε 358 εκ. ευρώ ενώ χτες, όταν ρωτήθηκε απ' το «Ρ» αν τα κονδύλια είναι αυτά δεν επανέλαβε αυτό το κονδύλι.

Πέρα όμως απ' τα κονδύλια των εφημεριών υπάρχουν τα τρομακτικά κενά γιατρών και νοσηλευτών τα οποία η υπουργός Υγείας αντιπαρήλθε με τις δηλώσεις για την έγκριση της προκήρυξης 915 θέσεων γιατρών.

Διαχρονική η υποχρηματοδότηση

Η υπουργός Υγείας επέρριψε στην προηγούμενη κυβέρνηση τη δημιουργία του χρέους ύψους 6,2 δισ. ευρώ προς τρίτους, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνει προφάσεις για να προωθηθεί στο χώρο της Υγείας το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να φορτωθούν τα βάρη στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. Αλλωστε, τα χρέη των νοσοκομείων δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά επαναλαμβανόμενο - για πέμπτη φορά - φαινόμενο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και της μετάθεσης της χρηματοδότησής του στα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα μετά το 1998 που εφαρμόστηκε το διαφοροποιημένο νοσήλιο που ξετίναξε στην κυριολεξία τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα όταν τέθηκε το θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης απ' το «Ρ» η υπουργός επανέλαβε τα περί εξορθολογισμού όπου περιλαμβάνονται και τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία με φόντο πάντα το σχέδιο «Καλλικράτης».

Αγώνας για δημόσιο σύστημα Υγείας

Λίγο πριν τη συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προηγήθηκε συνάντησή της με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), απ' όπου δεν προέκυψε καμία νεότερη εξέλιξη όσον αφορά τις εφημερίες.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος είπε ότι η κυβέρνηση με την πρακτική μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο κλείσιμο εφημεριών. Την πραγματική διάσταση τόσο απ' τη σκοπιά των γιατρών όσο και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων έδωσε ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ. «Η κυβέρνηση, είπε, έκοψε δυο μισθούς στους γιατρούς. Εκοψε 1,4 δισ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Δεν έχει κάνει προσλήψεις και με την ευκολία του πρώην υπουργού Υγείας ανακοίνωσε 6.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Εκοψε 75 εκ. ευρώ για τις εφημερίες και έχει απλήρωτους τους γιατρούς για τέσσερις μήνες».

Και κατέληξε: «Υστερα από όλα αυτά, επιβάλλεται ο κοινός αγώνας όλων των υγειονομικών και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για τους ασφαλισμένους και με αξιοπρεπείς αποδοχές για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ