Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ»
Αγώνας ενάντια στη λεηλασία των δασών

Συγκέντρωση πραγματοποιεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Δασών

Την ουσιαστική διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και την παράδοση της δημόσιας δασικής γης στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, καταγγέλλει η νεοσυσταθείσα «Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων Δασικού Χώρου», μέσω κειμένου που διαδίδεται πλατιά στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της χώρας και ήδη έχει συγκεντρώσει πλήθος υπογραφών. Με δεδομένες τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρουν οι πλειοψηφίες των ΔΣ των σωματείων του κλάδου, για όλα τα παραπάνω, η «Πρωτοβουλία» καλεί τους εργαζόμενους «να υψώσουν το ανάστημά τους» και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει συγκέντρωση αύριο στις 12.00 το μεσημέρι στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Δασών - που σημειώνουμε ότι κινδυνεύει με διακοπή παροχής νερού και ρεύματος, λόγω αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφελείας - στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου θα γίνει μία πρώτη προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη διοργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών, τόσο για τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των δασών, όσο και για την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Στο κείμενο της «Πρωτοβουλίας» επισημαίνεται ότι «το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη στην ιστορία επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στο όνομα του εθνικού δήθεν συμφέροντος κατεδαφίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και εξωθούμαστε σε έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Εμείς οι εργαζόμενοι στα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και οι άνεργοι του δασικού χώρου ζούμε το τελευταίο διάστημα έναν επιπλέον εφιάλτη.

Εδώ και 35 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις συστηματικά προσπαθούν να χειροτερέψουν τους όρους προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, να επιτρέψουν την ασύδοτη αλλαγή χρήσης τους, να παραδώσουν τη δημόσια δασική γη στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Πλούσια η συγκομιδή σε νόμους με αντιδασικό περιεχόμενο όπως ο ν. 998/1979, ο ν. 1734/1987, ο ν. 2742/1999 για τους φορείς διαχείρισης, η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001, ο ν. 3147/2003, η αποτυχημένη απόπειρα αναθεώρησης εκ νέου των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος το 2008 και πρόσφατα ο ν. 3818/2010 για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ».

Τονίζεται ακόμη ότι «σε οργανωτικό επίπεδο είχαμε τη μεταφορά του τομέα των δασών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αποτέλεσμα της μεταφοράς είναι η ανυπαρξία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του τελευταίους πέντε μήνες. Σε επίπεδο χρηματοδότησης του τομέα δασών βλέπουμε κάθε χρόνο να μειώνονται σε πραγματικές τιμές οι διατιθέμενες πιστώσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαρκούν ούτε να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών. Το τελευταίο αρνητικό δείγμα είναι η πρόθεση του υπουργείου να ιδρύσει το "Πράσινο Ταμείο" ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ΑΕ, με συνένωση του ΕΤΕΡΠΙΣ και του Ταμείου Δασών. Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις θα παίρνει το "Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής" (που διορίζεται από την υπουργό) στη σύνθεσή του οποίου θα συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι μπορεί να έχουν και οικονομικές δοσοληψίες με το Ταμείο, χωρίς να είναι καν καθορισμένες οι προς χρηματοδότηση δραστηριότητες. Οσα συμβαίνουν τελευταία στο χώρο μας συνιστούν τεράστια αλλαγή προς το χειρότερο».

Καταλήγοντας, η «Πρωτοβουλία» καλεί σε στράτευση στον αγώνα για:

  • Την κατάργηση του αντιδασικού θεσμικού πλαισίου.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  • Δασικά οικοσυστήματα - δημόσια περιουσία - κοινωνικό αγαθό.
  • Δημόσια ενιαία δασική υπηρεσία, επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη.
  • Σταθερή χρηματοδότηση του δημόσιου δασικού τομέα με 1% του ΑΕΠ, όχι στο «Πράσινο Ταμείο ΑΕ», όχι στους φορείς διαχείρισης.
  • Ο πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που τον παράγουν, όχι στη μείωση των αποδοχών, αυξήσεις τώρα, κατάργηση του αντιασφαλιστικού θεσμικού πλαισίου, όχι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ