Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Παραδίνουν και το νερό στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Τη διαχείριση του νερού και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με χρήματα του λαού, παραδίδει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες (φωτ. από τα διυλιστήρια νερού της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι)
Τη διαχείριση του νερού και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με χρήματα του λαού, παραδίδει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες (φωτ. από τα διυλιστήρια νερού της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι)
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά ακάθεκτη στην παράδοση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρόσχημα την κάλυψη μέρους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Πρόκειται για μια πολιτική που εμπορευματοποιεί ακόμη και τον πολύτιμο δημόσιο φυσικό πόρο του νερού και τον παραδίδει στην ιδιωτική κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να το πληρώνει η λαϊκή οικογένεια για ...χρυσάφι. Πρόκειται επίσης για εγχείρημα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους τόσο του Λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αφού μοναδικό κριτήριο της δράσης των επιχειρηματιών θα είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι η παροχή φθηνού και καθαρού νερού σ' αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει ένα ποσοστό πάνω από το 31% των μετοχών των δύο εταιρειών και να πουλήσει το υπόλοιπο που κατέχει, κρατώντας το μάνατζμεντ. Σε ένα δεύτερο στάδιο βέβαια το μεγάλο ξεπούλημα θα συνεχιστεί με την παραχώρηση και νέου ποσοστού, καθώς και του μάνατζμεντ. Σημειώνεται ότι σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (το 10% κατέχει η Αγροτική Τράπεζα και το υπόλοιπο ιδιώτες), ενώ στην ΕΥΑΘ το Δημόσιο κατέχει το 74% των μετοχών ενώ το 10% και εδώ η Αγροτική Τράπεζα και το υπόλοιπο ιδιώτες.

Ηδη, φαίνεται πως μια σειρά από πολυεθνικές έχουν λάβει θέση στην κούρσα για την αγορά των δύο εταιρειών. Θυμίζουμε ότι οι τρεις πιθανότεροι «μνηστήρες» για την εξαγορά του πακέτου του 23,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ που είχε βγάλει «στο σφυρί» η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ήταν: Ο κατασκευαστικός όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» με τη γαλλική πολυεθνική «SUEZ», ο όμιλος «MIG» με την επίσης γαλλικών συμφερόντων πολυεθνική «VEOLIA», καθώς και ο ισπανικός κολοσσός «AQUALIA» με την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η γαλλική πολυεθνική «SUEZ» ήδη κατέχει το 5,01% της ΕΥΑΘ ΑΕ και μικρότερο ποσοστό της ΕΥΔΑΠ.

Ο λαός πληρώνει τη «νύφη»

Η αρχή του ξεπουλήματος έγινε το 1999 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε η μετοχοποίηση του 32% της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου. Η δημόσια μέχρι τότε ΕΥΔΑΠ «έσπασε» σε δύο εταιρείες, την «ΕΥΔΑΠ Παγίων» και την «ΕΥΔΑΠ ΑΕ», δηλαδή τη μετοχοποιημένη εταιρεία εκμετάλλευσης. Η «ΕΥΔΑΠ Παγίων» παρέμεινε 100% κρατική και κατέχει τους ταμιευτήρες νερού και τα εξωτερικά υδραγωγεία, αναλαμβάνοντας να εξασφαλίζει για πάντα νερό στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ (φυσικά με χρήματα του φορολογούμενου λαού), η οποία το μόνο που κάνει είναι να πουλά το νερό, προσφέροντας «τρελά» κέρδη στους μετόχους της. Οι δυσμενείς επιπτώσεις για το λαό της Αττικής είναι πλέον πασιφανείς: Μέσα σε 9 χρόνια το τιμολόγιο νερού αυξήθηκε μέχρι και 150%! Την ίδια περίοδο τα τέλη αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 80%!

Το 2001, πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να μετοχοποιηθεί με πανομοιότυπο τρόπο το 26% της ΕΥΑΘ, της αντίστοιχης εταιρείας της Θεσσαλονίκης, ενώ η σχετική προεργασία είχε ξεκινήσει από το 1998, όταν επιβλήθηκαν αυξήσεις και στα τιμολόγιά της κατά 320%! Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη, όχι μόνο διατήρησε την κατάσταση αυτή, αλλά το 2007 ενέκρινε αυξήσεις των τιμολογίων μέχρι και κατά 33%, προδιαγράφοντας μάλιστα ανάλογες ετήσιες αυξήσεις μέχρι και το 2011, μείωση του προσωπικού και παράδοση διάφορων υπηρεσιών της σε εργολάβους. Ουσιαστικά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν τις δύο αυτές μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας σε «φιλέτα» για τις πολυεθνικές που επιχειρούν να διαχειριστούν το δημόσιο φυσικό αυτό αγαθό ως εμπόρευμα με αποκλειστικό γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ