Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Ανάχωμα στην κλιμάκωση των αγώνων

Οταν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνηση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, όταν οι περισσότερες Ενώσεις από το χώρο αυτό είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ΣΣΕ και αντιμετωπίζουν όχι μόνο την κατηγορηματική άρνηση των εργοδοτών για αυξήσεις, αλλά και την απαίτησή τους για μειώσεις, οι διοικήσεις των περισσότερων Ενώσεων του χώρου αρνούνται να οργανώσουν την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Αν και δύο σωματεία, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή της στην 48ρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη, εδώ και πάνω από 1Ο ημέρες είχαν ζητήσει εγγράφως να συνεδριάσει η Διασωματειακή Επιτροπή, αυτό έγινε μόλις χτες. Το χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από τις δύο παραπάνω οργανώσεις, αλλά και την Ενωση Προσωπικού Εφημερίδων (ΕΠΗΕΑ) και την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας που πήραν τις προηγούμενες μέρες απόφαση για 48ωρη απεργία, όλες οι άλλες Ενώσεις, δεν είχαν αποφάσεις επί του θέματος.

Οι πρόεδροι των Λιθογράφων και του Προσωπικού Πρακτορείων εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους «είναι ανάγκη να ξεσηκώσουμε τον κόσμο», γιατί «απαιτείται απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών - ΕΕ - ΔΝΤ οι εργαζόμενοι να ορθώσουν τι δικό τους μέτωπο αγώνα». Υπογράμμισαν ότι «αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα αναλαμβάνουμε μεγάλες ιστορικές ευθύνες» και ότι όσοι στέκονται εμπόδιο στο ξεδίπλωμα των αγώνων, στηρίζουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής.

Με θέσεις όπως του προέδρου της ΕΣΗΕΑ («έχουμε διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δε θίγονται τα Ταμεία μας, εμείς θα αποφασίσουμε αύριο») ή της ΕΣΠΗΤ, που αντιμετωπίζει την απαίτηση των εργοδοτών για μείωση μισθών μέχρι 8% ότι «με τη 48ωρη δίνεται μια ευκαιρία» αλλά «να την αποφασίσουμε όλοι και να προλάβουμε να την προετοιμάσουμε», ή του προέδρου των Τεχνικών Ραδιοφωνίας, που αντιπρότεινε 24ωρη «μέσα σε αυτή τη βδομάδα», ή του προέδρου της Τεχνικών Τύπου («να γίνει μια επιτροπή για να καταλήξει σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και μετά απεργία»), η κατάληξη ήταν να εισηγηθεί η Διασωματειακή Επιτροπή στα ΔΣ των Ενώσεων την κήρυξη 24ωρης απεργίας μεθαύριο Πέμπτη». Ακόμη και ο εκπρόσωπος της ΕΠΗΕΑ, με το αστείο επιχείρημα «αν κάνουμε τώρα 48ωρη, τι θα κάνουμε την άλλη βδομάδα», στήριξε την πρόταση αυτή, παρά το γεγονός ότι η Ενωσή του έχει αποφασίσει 48ωρη 21, 22 Απρίλη.

Η ΠΟΕΣΥ έχει... διάλογο

Την ίδια περίπου ώρα, συνεδρίαζε και το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Τη συνεδρίαση είχε ζητήσει γραπτώς ο σύμβουλος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», ο οποίος έθεσε το θέμα της 48ωρης απεργίας. Ομως η προσκείμενη σε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία, στη ρότα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, απέρριψε την πρόταση. Με το πρόσχημα ότι «βρισκόμαστε σε διάλογο» με την κυβέρνηση, η πλειοψηφία αυτή, αν και παραδέχονταν τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται από την κυβερνητική επίθεση, περιορίστηκε να καλέσει τις Ενώσεις σε... ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ