Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΦΑΓΕ»
Νόμιμη η εργοδοτική επίθεση

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Kανένα πρόβλημα δε βλέπει η κυβέρνηση για τις 15 απολύσεις εργαζομένων που έγιναν πρόσφατα στη «ΦΑΓΕ», αφού, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αυτές έγιναν σύμφωνα με το νόμο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και ζητώντας την ανάκλησή τους, αλλά ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην προστασία που προσέφερε στην «ΦΑΓΕ». Οι απολύσεις - είπε - έγιναν μέσα στα πλαίσια του νόμου που επιτρέπει την απόλυση του 2% των εργαζομένων, η εταιρεία έδωσε τις νόμιμες αποζημιώσεις και εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το μόνο που βρήκε να πει ανέξοδα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει τις απολύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας δεν κατατέθηκε κανένα αίτημα εργατικής διαφοράς για τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Η άποψη της κυβέρνησης ότι με τις εν λόγω απολύσεις όλα είναι «μέλι - γάλα» αφού τηρήθηκαν οι νόμοι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά εφαρμογής των αντεργατικών νόμων που οδηγούν στην απόλυση εργαζόμενους που έχουν υπηρεσία έως και 22 χρόνια. Η «ΦΑΓΕ», είπε, από τον Νοέμβριο έχει προχωρήσει σε 250 συνολικά απολύσεις αντικαθιστώντας τους απολυμένους με ωρομίσθιους, ενώ τα κέρδη της το 2009 ήταν 10,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ζούγκλα, είπε, καταγγέλλοντας ότι η εν λόγω εταιρεία αξιοποιεί την κρίση για να αυξήσει τα δικαιώματά της και να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, είναι αγανακτισμένοι και απαιτείται αντίσταση και ανυπακοή. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, εμείς στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και την απεργία στις 21 και 22 Απρίλη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν δικαιώματα που να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις και όχι αυτά που τους ζητάει η ΕΕ και το ΝΔΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ