Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επιτακτικός ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων

Το εργατικό κίνημα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση την πάλη για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία

Χτες στην Αθήνα
Χτες στην Αθήνα
Την αντίθεσή τους στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα διαδήλωσαν από χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος απεργοί από την Εκπαίδευση, την Υγεία, τους ΟΤΑ και αλλού, ενώ συμμετείχε με δικό του μπλοκ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει από νωρίς το πρωί σε περιφρούρηση της απεργίας σε πολλούς χώρους ενώ πραγματοποιήθηκαν συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων στην Αττική (π.χ. στο Δήμο Πετρούπολης) και αλλού.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας μίλησε ο Β. Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, εκφράζοντας την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής απάντησης του συνόλου των εργαζομένων. Βασικό ζήτημα της ομιλίας του ήταν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία που αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Το πολυνομοσχέδιο, σημείωσε, «υποτάσσει παραπέρα την Παιδεία στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία, συμβάλλει και αυτό τα μέγιστα για να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα. Το λεγόμενο νέο σχολείο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση χτυπάει κατευθείαν στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας». Ταυτόχρονα, «χτυπάει τα μυαλά των παιδιών», με στόχο «να τα μάθουν από γεννησιμιού τους ότι ένα δίκιο υπάρχει, αυτό των πλουσίων, και μια κοινωνία, ο καπιταλισμός. Σε τελική ανάλυση, θέλουν ανίκανη την εργατική τάξη και τα παιδιά της να αμφισβητήσουν και να ανατρέψουν την εξουσία τους». Καταλήγοντας ο Β. Σταμούλης σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να μπει στο επίκεντρο του αγώνα η πάλη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μορφώνει τα παιδιά χωρίς περιορισμούς και ταξικές διακρίσεις (...) έχουμε ανάγκη από μια Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους». Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται «να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αυτός είναι ο δρόμος που θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Σταδίου, Φιλελλήνων, Ξενοφώντος, Βασ. Αμαλίας. Πέρασε μπροστά από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και κατέληξε στη Βουλή με τους απεργούς να βροντοφωνάζουν συνθήματα όπως «Οχι πια στις αυταπάτες - ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία - καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και ακολούθησε πορεία. Εργαζόμενοι του δήμου κατέλαβαν την Υπηρεσία Δημοτολογίων. Συμβολικές καταλήψεις έγιναν ακόμα στο παλιό Δημαρχείο της Καλαμαριάς, στο Δημαρχείο των Γρεβενών, αλλά και της Αλεξανδρούπολης. Επίσης στην Αλεξανδρούπολη, οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΜΑΣ μαζί με την Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν σε Πτολεμαΐδα και Βέροια. Πορεία έγινε ακόμα στα Γιάννενα. Στη Λάρισα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους, ενώ έγινε συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο της πόλης. Στο Βόλο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου και στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Μαζί με φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ έγινε και η κινητοποίηση στα Χανιά, ενώ στο Ηράκλειο πριν και μετά την κινητοποίηση έγιναν εξορμήσεις και συζητήσεις με εργαζόμενους στην Εκπαίδευση και στις δημοτικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ