Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Πολλαπλή η επίθεση στις νέες

Στους χώρους δουλειάς συναντάμε αντιφατικά μηνύματα από τους συναδέλφους: μαζί με την αγανάκτηση μπροστά στη σφοδρή αντεργατική επίθεση, επικρατεί ο φόβος της απόλυσης, η απογοήτευση («τίποτα δε γίνεται»), η πίεση της εργοδοσίας. Ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες, τα διλήμματα και οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες. Πέρα από τα παραπάνω, η εργαζόμενη πρέπει να ξεπεράσει και το «σκόπελο» του μειωμένου ελεύθερου χρόνου, λόγω της επιβάρυνσης με τις δουλειές του σπιτιού, την ανατροφή των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, που η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, η ανασφάλεια που δημιουργεί η μερική απασχόληση, οι απανωτές συμβάσεις, ακόμα και του ενός μήνα (κυρίως στις εισπρακτικές), συνοδεύονται από μια σειρά παράγοντες που επηρεάζουν τον οργανισμό της γυναίκας.

Η πλειοψηφία των συναδέλφων βιώνει καθημερινά την πίεση για να πιάσει τον ατομικό στόχο, που του βάζει η τράπεζα κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος. Σε ορισμένες εισπρακτικές, έγινε προσπάθεια να περάσουν το μέτρο του ενεργού - ανενεργού χρόνου, με τον εργαζόμενο να νιώθει συνεχώς το άγχος μήπως ξεπεράσει έστω και 1 λεπτό το διάλειμμα ή πάει παραπάνω φορές στην τουαλέτα.

Ταυτόχρονα, στην Eurobank, δεν τηρούνται ούτε αυτά που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας (γονική άδεια, ωράριο). Πλέον είναι κανόνας οι νέες εργαζόμενες που χρυσοπληρώνουν στα διάφορα ιδιωτικά γυναικολογικά κέντρα για τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Μέσα από εκδήλωση του κλαδικού συνδικάτου για τη γυναίκα και τις επαγγελματικές ασθένειες αναδείχθηκαν μια σειρά παράγοντες που δημιουργούν μυοσκελετικά, νευρολογικά προβλήματα λόγω της καθιστικής δουλειάς, της χρήσης οθόνης υπολογιστή, ακουστικών, των συνθηκών υγιεινής στα κτίρια.

Ολα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων. Με εφόδιο την πείρα που απέκτησαν οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρές ταξικές μάχες το προηγούμενο διάστημα, είναι ανάγκη τα ταξικά σωματεία να διευρύνουν την παρέμβασή τους, τη δράση τους, να βάλουν αισιόδοξους στόχους εγγραφής και οργάνωσης εργαζόμενων γυναικών.


Βιβή ΔΑΓΚΑ
Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ