Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ»
Συμβάσεις εργασίας ... από το μέλλον

Η εργοδοσία μπορεί να αλλάζει τον τόπο και το αντικείμενο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες και την κρίση της

Η παρεμπόδιση των εργοδοτικών σχεδίων επιβάλλει αποδυνάμωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού (φωτ. από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή πορεία στην Αθήνα)
Η παρεμπόδιση των εργοδοτικών σχεδίων επιβάλλει αποδυνάμωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού (φωτ. από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή πορεία στην Αθήνα)
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι σίγουρο ότι θα «ανθίσει» ο εργασιακός Μεσαίωνας, όπως ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με το νομοσχέδιο για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αναδεικνύουν οι συνθήκες εργασίας που επιβάλλει η διοίκηση της εταιρείας «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ».

Σύμφωνα με σύμβαση εργασίας που έφτασε στα χέρια του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η εργοδοσία επιδιώκει να εμποδίσει κάθε όριο στην απρόσκοπτη διαμόρφωση των όρων εργασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, η εργοδοσία αποφασίζει πού, πότε και ποια εργασία θα εκτελεί ο εργαζόμενος με βάση πάντα τις «ανάγκες» της. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο 3, «ο προσλαμβανόμενος μισθωτός θα παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις της μισθώτριας εταιρείας, σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα και λειτουργούντα καταστήματά της, όπως αυτά αναφέρονται στο τέλος της παρούσης, αλλά και σε όποια μελλοντικά ιδρυθούν, αναλόγως των αναγκών της και κατά την αδέσμευτον κρίσιν της, χωρίς η τοιαύτη χρησιμοποίηση και μετάθεση να δύναται να θεωρηθεί ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και νομολογία, αφού ως ΕΔΡΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του μισθωτού λογίζονται όλοι οι ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΟΙ ως ανωτέρω τόποι».

Προσθέτει ότι «επίσης η μισθώτρια εταιρεία έχει το δικαίωμα να καθορίζει εκάστοτε ελεύθερα τη συγκεκριμένη εργασία που θα ασκεί ο μισθωτός, ο οποίος ως εκ τούτου υποχρεούται να δέχεται οποιαδήποτε μετάθεσή του από τμήμα σε τμήμα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι εσωτερικής ή εξωτερικής φύσεως».

Ακόμα, η εργοδοσία θρασύτατα απαιτεί την καταβολή αποζημίωσης (!) από τον εργαζόμενο σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί ότι αυτός φεύγει από τη δουλειά στις προθεσμίες που η ίδια θέτει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 7, η εργοδοσία ενημερώνει ότι ο μισθωτός «σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 2112/20, οφείλει, σε περίπτωση αποχωρήσεώς του ή κατά καθ' οιονδήποτε τρόπο γίνει καταγγελία της παρούσης εκ μέρους του, να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενωρίτερα...». Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ημερομηνίες που θέτει η εργοδοσία, «ο μισθωτός οφείλει αποζημίωση στον εργοδότη ποσό ίσο με τις αποδοχές των ημερών που του οφείλει και υποχρεούται σε προειδοποίηση».

Φτηνότερη η «προειδοποιητική» απόλυση

Το ποιον στηρίζει το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αποδεικνύει και η πρόσφατη ενημέρωση εργαζόμενης, που έμαθε από την εργοδοσία ότι θα απολυθεί ...τον ερχόμενο Οκτώβρη! Η εργαζόμενη δουλεύει στην «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ» 10 χρόνια και έμαθε ότι θα απολυθεί μετά από την «προσπάθεια» της επιχείρησης να την αναγκάσει σε παραίτηση με πολλές μεταθέσεις από κατάστημα σε κατάστημα.

Η ενημέρωσή της ότι θα απολυθεί δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να της καταβάλλει τη μισή αποζημίωση, σύμφωνα με τους Ν. 2112/20 και 3198/55, που απαλλάσσουν εργοδότες που απολύουν από τεράστιο μέρος της αποζημίωσης επειδή οι απολυμένοι προειδοποιούνται...!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ