Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα έργα εκτροπής του Αχελώου

Ζητούν άρση των διαθεσιμοτήτων που επέβαλε η Κοινοπραξία, να μη γίνουν απολύσεις, να εξασφαλιστεί συνεχής ροή χρηματοδοτήσεων για να ξαναρχίσουν και να συνεχιστούν οι εργασίες και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου 

Σε διαθεσιμότητα έθεσε χτες τους 300 εργαζόμενους στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού η Κοινοπραξία «IMPREGILO - ΓΝΩΜΩΝ - ΤΕΓΚ» που έχει αναλάβει τα έργα της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου. Η απόφαση για τις διαθεσιμότητες ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, παρουσία εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας. Οι εργαζόμενοι, που έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας μέχρι το 2003, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται ν' αποδεχτούν τις διαθεσιμότητες και σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με 24ωρες και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στα πλαίσια της σημερινής κινητοποίησης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Οι 300 εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού καταγγέλλουν την εργοδοσία που τους πετά στο δρόμο αδιαφορώντας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δε στέλνει ούτε δραχμή για τη συνέχιση του έργου. Το διεκδικητικό πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας είναι:

  • Να πάρει πίσω τις διαθεσιμότητες η κοινοπραξία και να μην προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων στα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
  • Να υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης των έργων από το αρμόδιο υπουργείο.
  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης, κάλυψη, καθημερινά, με γιατρό εργασίας και να παίρνονται τ' απαραίτητα μέτρα πρόληψης από ατυχήματα.
  • Να οριστεί ημερομηνία λήξης στα έργα εκτροπής του Αχελώου, ιδιαίτερα, σήμερα που η Θεσσαλία βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων.
Η ΝΑΣ Τρικάλων

Τη λήψη πρωτοβουλιών για ν' αποτραπεί η ματαίωση των έργων του Αχελώου ζητά η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Τρικάλων, με ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Θ. Τσέργας προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Στο κείμενο της ερώτησης, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Είναι γνωστό ότι η εκτροπή του Αχελώου, καρκινοβατεί. Τριακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι των εργοταξίων Δρακότρυπας και Πετρωτού Καρδίτσας - πολλοί απ' αυτούς Τρικαλινοί - πετιούνται στο δρόμο, δημιουργώντας απόγνωση στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η σημασία και η σπουδαιότητα του έργου θεωρείται απ' όλους μας δεδομένη για την ανάπτυξη του τόπου μας. Απλώς, εδώ να πούμε μόνο ότι πρόκειται για έργο ζωής και θανάτου για τη Θεσσαλία. Η μη εκτροπή του Αχελώου, θα επιτείνει τη ραγδαία μείωση της διαθέσιμης ποσότητας και ποιότητας νερού για άρδευση και ύδρευση. Θα κινδυνεύσει άμεσα η πανίδα και η χλωρίδα, θα επιφέρει νέα πλήγματα συρρίκνωσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και αύξηση της ρυπογόνας επιβάρυνσης των υδροφόρων στρωμάτων. Η απερήμωση της ήδη ερημωμένης υπαίθρου θα ενταθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ