Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνες ιδιώτες εναντίον ΟΤΕ στο εξωτερικό

Οι ιδιώτες της κινητής τηλεφωνίας ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα κυκλώματα του ΟΤΕ, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και κλέβοντας από τα εγχώρια κέρδη του Οργανισμού. Τώρα, αισθάνονται αρκετά δυνατοί, ώστε όχι μόνο να επεκταθούν σε άλλους τομείς της τηλεφωνίας στη χώρα, αλλά να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ και στο εξωτερικό, σε χώρες της Βαλκανικής, όπου προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μικροϊμπεριαλιστικής τακτικής του, ο ΟΤΕ διεκδικεί κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Βουλγαρίας. Στις 15 Δεκέμβρη διεξάγεται στη γειτονική χώρα, ο διαγωνισμός για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας. Προσφορές υπέβαλαν ο ΟΤΕ, η Vodafon Bul, οι τουρκικές Rumelly Telsym και Turksell και η Ιταλοολλανδική TIM International. Στη Vodafon Bul συμμετέχει η Panafon με 49%, ενώ στο σχήμα αναμένεται να προστεθεί και η United Bulgarian Bank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Η Βουλγαρία δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο ΟΤΕ βρίσκει «συντοπίτη» απέναντί του. Στη Ρουμανία, εξαγόρασε το 35% και το διευθυντικό δικαίωμα του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, Romtelecom. Η Romtelecom - άρα και ο ΟΤΕ - δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Cosmorom, στην κινητή τηλεφωνία. Εκεί συνάντησε ήδη την Pa, η οποία στο δωδεκάμηνο που πέρασε παρείχε υπηρεσίες στην ανταγωνιστική της Cosmorom, έτερη ρουμανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Mobil Rom.

Θυμίσουμε ότι η Panafon και η μητρική τής Telestet, Stet θέλουν να αποκτήσουν και άδειες παροχής ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η σχετική δημοπρασία ξεκίνησε χτες, γίνεται σε πολλαπλούς γύρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Δεκέμβρη. Με την παροχή τέτοιων υπηρεσιών από το 2001, ξεκινά ο ανταγωνισμός των ιδιωτών προς τον ΟΤΕ και στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Τέλος, να σημειωθεί και η περίπτωση των Σκοπίων, όπου ο ΟΤΕ διεκδικεί το 51% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας Mac-Tel. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κούρσα της διεκδίκησης έχουν μπει με κοινοπραξία οι Κοντομηνάς και Κοπελούζος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ