Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απόλυτη πλειοψηφία της ΛΑΕ

Μεγάλη νίκη των ταξικών, αγωνιστικών συνεταιριστικών δυνάμεων στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων

Μεγάλη νίκη πέτυχε η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα», (ΛΑΕ), στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, εκλέγοντας 5 στους 9 συμβούλους και κατακτώντας, έτσι, την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης. Στις εκλογές, οι οποίες για πρώτη φορά έγιναν με κοινό ψηφοδέλτιο, ψήφισαν 245 αντιπρόσωποι - ως εκπρόσωποι των 12.000, περίπου συνεταιρισμένων αγροτών που πήραν μέρος στις εκλογές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νομού - και τα στελέχη της ΛΑΕ που εκλέγονται στο ΔΣ είναι οι Δ. Πολύζος, Σπ. Τσιοτινός, Χρ. Παπαστεριάδης, Θ. Γάτσιος και Απ. Θωμόπουλος, όλοι γνωστοί από τη συμμετοχή τους στα μπλόκα της αγροτιάς και γενικότερα στους αγώνες του αγροτικού κόσμου. Η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ εξέλεξε δυο αντιπροσώπους στο ΔΣ, τους Κ. Βράντζα και Π. Κοτρώνα και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ άλλους δυο, τους Γ. Μιχαήλ και Γ. Τσίντζιρα.

Η νίκη της ΛΑΕ θ' ανοίξει νέους δρόμους για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Θα ενισχύσει την αντίληψη περί παραγωγικού συνεταιρισμού και αγωνιστικού συνεταιριστικού κινήματος, σε βάρος της στενής διαχειριστικής αντίληψης και πρακτικής περί συνεταιρισμών «οικονομικών επιχειρήσεων». Θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου και στην ανάπτυξη της πάλης του αγροτικού κινήματος για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτιά.

Κάποιοι, υποτιμώντας το μήνυμα της ψήφου των συνεταιρισμένων αγροτών των Τρικάλων και ψάχνοντας να βρουν δικαιολογίες για την αναπάντεχη δραματική ήττα των δυο παρατάξεων - οι οποίες, ας σημειωθεί, είχαν συνεργαστεί αρμονικά στην τριετία που πέρασε για να «πετάξουν» έξω από τη διοίκηση τους εκπροσώπους της ΛΑΕ και κατέλαβαν εναλλάξ την προεδρεία της Ενωσης - ισχυρίζονται ότι η νίκη της ΛΑΕ είναι απλώς ένα «τεχνητό» εκλογικό γεγονός και οφείλεται, αποκλειστικά, στη διαδικασία με την οποία διενεργήθηκαν οι εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κέρδισαν οι «πονηροί» και ηττήθηκαν οι «αφελείς».

«Μπούμερανκ»

Πράγματι, το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν με το νέο εκλογικό νόμο που επιβάλλει το κοινό ψηφοδέλτιο, αντί να λειτουργήσει, όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, υπέρ των συνεταιριστικών παρατάξεων που υποστηρίζονται από τα δυο μεγάλα κόμματα - ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν τον εκλογικό νόμο ήταν και η πρόθεσή της να «πετάξει» μέσα από τους συνεταιρισμούς τις αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται για τη σωτηρία του συνεταιριστικού κινήματος, την υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και γι' αυτό οι υποψήφιοι της ΛΑΕ τον κατήγγειλαν και πριν και μετά τις συνεταιριστικές εκλογές - στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε σαν «μπούμερανκ» εναντίον τους. Κι αυτό διότι, σε αντίθεση με τη ΛΑΕ που συμμετείχε στις εκλογές ως παράταξη, συγκροτημένα και προγραμματισμένα, οι δύο άλλες παρατάξεις δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις ομαδοποιήσεις και τις αντιπαραθέσεις των στελεχών τους, μ' αποτέλεσμα να διασκορπιστούν οι ψήφοι τους στους πολλούς υποψήφιους και συγκεκριμένα στους 18 που πρόσκεινται στην παράταξη της ΝΔ και τους 17 προσκείμενους στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ομως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της «εκλογικής αφέλειας» των δυο παρατάξεων, αλλά απόρροια της αντίληψης που έχουν πολλά από τα στελέχη τους για τους συνεταιρισμούς. Μια αντίληψη προσωπικών φιλοδοξιών για κατοχή αξιωμάτων και οφίτσιων κι όχι ταξική κι αγωνιστική για τη στήριξη των συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών. Αλλά δεν πρέπει κανείς να υποβαθμίσει και το γεγονός ότι η ΛΑΕ - παρά τις αντίξοες γι' αυτήν εκλογικές συνθήκες που διαμορφώνει ο νέος εκλογικός νόμος - κατάφερε να έχει επιτυχίες στις εκλογές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με την εκλογή, ως αντιπροσώπων, των γνωστών αγωνιστών αγροτοσυνδικαλιστών, ενώ στις εκλογές για το ΔΣ της Ενωσης κέρδισε και ψήφους από αντιπροσώπους τους οποίους οι άλλες παρατάξεις θεωρούσαν ότι ήταν «δικοί» τους.

Ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος υποψήφιος της ΛΑΕ πήρε 50 ψήφους, ενώ οι αντιπρόσωποι που είχαν δηλώσει πως πρόσκεινται στη ΛΑΕ, ήταν λιγότεροι. Αυτό δείχνει ότι οι θέσεις της ΛΑΕ για το συνεταιριστικό κίνημα έχουν πλατιά αποδοχή και τα στελέχη της απολαμβάνουν την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συνεταιρισμένων αγροτών του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ