Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στήριξης του... τζόγου

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης του Χρηματιστηρίου, που θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με  εκατοντάδες δισ. δραχμές

Γονυπετής στα πόδια των επιχειρηματιών έπεσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκλιπαρούσε την επιείκειά τους, και για να εξευμενίσει την οργή τους - το τελευταίο διάστημα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των «αγορών» - άρχισε να τους μοιράζει δώρα εκατοντάδων δισ. δραχμών, με στόχο την τόνωση του Χρηματιστηρίου. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκε ξεπερνά τα 500 δισ. δραχμές. Λίγες ημέρες μόλις πριν είχαν ανακοινώσει την αθλιότητα που ακούει στο όνομα εισοδηματική πολιτική 2,2%.

Ετσι, διά στόματος Παπαντωνίου, ο οποίος μίλησε στο καθιερωμένο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε:

  • Μείωση από 1/1/2001 στο μισό του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, από 0,06% σε 0,03%. Εκτιμώμενο ετήσιο όφελος εκατοντάδες δισ. δραχμές.
  • Ευνοϊκή φορολόγηση αμοιβαίων κεφαλαίων μακροχρόνιας τοποθέτησης (δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις).
  • Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται πλιάτσικο στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες αναλαμβάνουν την «αξιοποίησή» τους! Με κομψό τρόπο ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι «θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, με την ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζών».
  • Οι ζημιές των επιχειρήσεων που προέρχονται από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα μπορούν να κατανέμονται στους ισολογισμούς τους σε περισσότερα οικονομικά έτη. Πρόκειται για λογιστική αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά τις ζημιές που θα έχουν υποστεί, θα μπορούν στους ισολογισμούς τους να εμφανίζουν «κέρδη», αντί για ζημίες. Οι τελευταίες διαιρούνται σε 3 ή 5 οικονομικά έτη.

Εκτός από τον πακτωλό αυτό χρυσού προς τα θησαυροφυλάκια των «αλογομούρηδων» της Σοφοκλέους, ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε επίσης ότι:

  • Οι Τράπεζες Εθνική και Εμπορική είναι πλέον ιδιωτικές, καθώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση θα μπορούν να συμμετάσχουν στο παιγνίδι των εξαγορών - συγχωνεύσεων και η διοίκησή τους θα εκλέγεται πλέον από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
  • Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», διαδικασία η οποία - κατά Παπαντωνίου - προετοιμάζεται ταχύτατα...

Είναι εμφανές ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των «αγορών» για το Χρηματιστήριο, αποφάσισε να οπλίσει το κεντρί του κέρδους, μοιράζοντας εκατοντάδες δισ. δραχμές από τον κρατικό κορβανά, σε μια επίδειξη πολιτικού στριπτίζ. Γιατί μία «σοβαρή» κυβέρνηση του κεφαλαίου, που επιζητά την εκτίμηση των μελών του, δεν μπορεί να ξεγυμνώνεται με τον τρόπο που ξεγυμνώθηκε χτες η κυβέρνηση μπροστά στα μάτια του... αξιοσέβαστου ακροατηρίου, που παρακολουθούσε το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το «παράδοξο» της όλης υπόθεσης είναι ότι οι χρυσοφόρες αυτές ανακοινώσεις έγιναν από έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των «αγορών», οι οποίες έχουν στείλει τελεσίγραφο και ζητάνε την αποπομπή του. Του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου. Αίτημα το οποίο αποδέχτηκε και ο ίδιος, αφού σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ύψωσε τη «λευκή σημαία» της ανακωχής.

Συγκεκριμένα ομολόγησε ότι γι' αυτόν προσωπικά «έκλεισε ένας κύκλος έργου στο χώρο της οικονομίας» και ότι σαν στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ(!) θα πάει όπου του ζητήσει ο πρωθυπουργός! Ουσιαστικά δηλαδή ομολόγησε ότι είναι υπ' ατμόν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο οποίο πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό. Παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιχειρηματικών κέντρων ήταν έκδηλο το άγχος του να πείσει τα κέντρα αυτά ότι έχουν κάνει... λάθος εκτίμηση. Ολη η ομιλία του ήταν μια συνεχής απολογία για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρθηκε σε μια προς μια σε όλες τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο ότι δεν έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ότι όλα δουλεύουν ρολόι... Χρησιμοποιούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, όλες τις συνταγές των ιδιωτικοποιήσεων, τις απλές μετοχοποιήσεις, τις στρατηγικές συμμαχίες, τους στρατηγικούς επενδυτές, τις ιδιωτικοποιήσεις, όλες τις μορφές ιδιωτικοποιήσεων που υπάρχουν στα εγχειρίδια... Διερωτήθηκε επίσης - προφανώς στα πλαίσια της σύγκρουσης των συμφερόντων για το διαμοιρασμό της λείας των ιδιωτικοποιήσεων - αν θα έπρεπε να πουλήσουν σήμερα αντί πινακίου φακής την ΑΤΕ και τη ΔΕΗ, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή τους αξία είναι κλάσμα της πραγματικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις (2002-03-21 00:00:00.0)
Ξεκινά ο καινούριος γύρος του τζόγου; (2000-12-07 00:00:00.0)
Κυριαρχεί σταθερά η φοροεισπρακτική λογική (2000-11-02 00:00:00.0)
Η διάσταση του εγκλήματος σε όλο του το μεγαλείο (1999-02-14 00:00:00.0)
Καραμπινάτο σκάνδαλο το ξεπούλημα (1998-08-04 00:00:00.0)
Οι κερδοσκόποι επιβράβευσαν την υποτίμηση της δραχμής! (1998-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ