Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Ροκανίζουν» τα επιτόκια καταθέσεων

Αρνητικά επιτόκια και από  Αλφα Μπανκ -  Γενική  Τράπεζα

Γενικεύεται η συρρίκνωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου (που στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν λαϊκές αποταμιεύσεις) σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό. Οι τράπεζες, η μία μετά την άλλη, σπεύδουν να επωφεληθούν από τη διαδικασία της σύγκλισης με την ΟΝΕ. Παράλληλα τα επιτόκια στα καταναλωτικά και άλλα δάνεια των ιδιωτών από τις τράπεζες παραμένουν σε επίπεδα υπερτριπλάσια του πληθωρισμού.

Ετσι παραμονές της ένταξης της χώρας στη ζώνη του Ευρώ, οι τράπεζες προσφέρουν για καταναλωτικά δάνεια επιτόκια που πλησιάζουν το 15%, ενώ την ίδια ώρα - που το επίπεδο του πληθωρισμού έχει ξεπεράσει το 4% - τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου βρίσκονται στο 4% και μετά την αφαίρεση του φόρου στο 3,4%.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Η Αλφα Μπανκ ανακοίνωσε νέο επιτόκιο ταμιευτηρίου που ξεκινά από το 3,75% (μετά την αφαίρεση του φόρου 3,18%). Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο ταμιευτηρίου για ποσά μέχρι 1 εκ. δραχμές συρρικνώθηκε σε 1,75%. Τα δάνεια κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο φτάνουν σε 8,50%, ενώ οι πιστωτικές κάρτες σε 18,75% (!) είναι δηλαδή υπερτετραπλάσιες του πληθωρισμού και τα καταναλωτικά (ανοιχτό προσωπικό δάνειο) σε 14,25%.
  • Η Γενική Τράπεζα μειώνει από την ερχόμενη Δευτέρα το επιτόκιο ταμιευτηρίου σε 4% (άτοκα για ποσά μέχρι 150.000). Τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνονται σε 7,75% και το στεγαστικό σταθερό από 8% μέχρι 8,75% ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ