Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επίσκεψη στα Γιάννενα για μπίζνες και όχι μόνο

Αναζητά «επενδυτικές ευκαιρίες» για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών

Επίσκεψη στα Γιάννενα πραγματοποίησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, με τις τοπικές αρχές να τον υποδέχονται μετά «Βαΐων και κλάδων». Η επίσκεψη προβλήθηκε σαν «εθιμοτυπική» και το πρόγραμμά της περιελάμβανε συναντήσεις με την γγ της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, τον δήμαρχο Ιωαννιτών Νίκο Γκόντα (ΝΔ) και τον νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη (ΝΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση «επενδυτικών ευκαιριών» στην περιοχή για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών, κύρια στον τουρισμό και το περιβάλλον. Η γγ της Περιφέρειας Ηπείρου εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της «για τη βούληση να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία (Ελλάδα - ΗΠΑ) στη βάση κοινών στοχεύσεων και αξιών». Στο διά ταύτα προσκάλεσε τα αμερικανικά μονοπώλια να κάνουν «πράσινες» μπίζνες στην περιοχή, με τον Αμερικανό πρέσβη να ανταποκρίνεται και να δηλώνει την επιθυμία του για στενότερη συνεργασία, καθώς όπως είπε «η περιοχή είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που δεν τον γνωρίζουν πολύ».

Οπως προκύπτει από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, η επίσκεψη μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης διαμήνυσε ότι «η επίσκεψη εδώ είναι ένα μήνυμα υποστήριξης των Αμερικανών σε αυτή την περιοχή και έκφραση της επιθυμίας να συνεργαστούμε στενότερα σε θέματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και να προωθήσουμε τον τουρισμό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διπλωμάτες των ΗΠΑ επισκέπτονται την Ηπειρο. Μια περιοχή - «θησαυρός» για τα επιχειρηματικά κέρδη και τις αγορές, αλλά και για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Μια περιοχή την οποία οι ξένες υπηρεσίες προσπαθούν σε μόνιμη βάση να την αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν θέματα «μειονοτήτων», βούτυρο στο ψωμί των γενικότερων σχεδίων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ