Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΟΦΙΝ
Τσάκισμα των λαών με νέα ασφυκτικά μέτρα

Αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών και των προγραμμάτων λιτότητας αξιώνει το κεφάλαιο από τα κράτη - μέλη

Σε αποφάσεις που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό των λαών της Ευρώπης κατέληξε, όπως και αναμενόταν, το ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν σε γενικές γραμμές τις θέσεις που είχαν υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή μίας ακόμα σκληρότερης εκδοχής του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», για σύνταξη και εποπτεία των εθνικών κρατικών προϋπολογισμών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καθιέρωση ενός πλαισίου για τη διαχείριση των κρίσεων εντός της Ευρωζώνης, αλλά και τη συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική! Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη για τη διατήρηση των ελλειμμάτων σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα αποκτήσει πλέον και συνταγματική ισχύ.

Για όλα αυτά τα θέματα έχει προγραμματιστεί έκτακτο συμβούλιο του Γιουρογκρούπ, την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Την ίδια ώρα, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαγγέλλουν σκληρά προγράμματα λιτότητας, που προβλέπουν περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους, που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» οφείλεται στην ακραία φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς τεράστια ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς διοχετεύτηκαν για τη στήριξη και μεγέθυνση του κεφαλαίου.

Ηδη η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσίασαν στο ΕΚΟΦΙΝ τα μέτρα λιτότητας για το 2010 και το 2011, ενώ μεγάλες περικοπές δαπανών έχουν ανακοινώσει και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η γερμανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο κύμα της επίθεσης, που εκδηλώνεται αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Το 2008 - 2009 φόρτωσαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς ζημίες των επιχειρήσεων ύψους τρισ. ευρώ - στο όνομα της «διάσωσης» δήθεν της ευρωπαϊκής οικονομίας - και σήμερα επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας, επικαλούμενοι την ανάγκη αποφυγής της χρεοκοπίας, αλλά και της στήριξης του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ