Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπέρμαχος των ανατροπών σε όλη την Ευρώπη

Αναβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου από τη Μαδρίτη

Η αντιλαϊκή επίθεση είναι ολομέτωπη και στρέφεται ενάντια σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ο ξεσηκωμός είναι επιλογή ευθύνης για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη

Eurokinissi

Η αντιλαϊκή επίθεση είναι ολομέτωπη και στρέφεται ενάντια σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ο ξεσηκωμός είναι επιλογή ευθύνης για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη
Τη διεύρυνση της «ατζέντας» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων πρότεινε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με παρέμβασή του χτες στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Λατινικής Αμερικής στη Μαδρίτη. Επί της ουσίας, ζήτησε την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και την αναβάθμιση του ρόλου που έχει αναλάβει στη στήριξη των αντιδραστικών πολιτικών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την επιβολή των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας και την ενίσχυση του συντονισμού των κρατών - μελών της Ευρωζώνη σε βάρος των λαών. Υπεραμύνθηκε της «αναγκαιότητας της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών».

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει αφενός να «διευρύνει την ατζέντα του» και αφετέρου να ενισχύσει το βασικό του ρόλο «στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων».

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τις νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» που ανοίγονται στην Ελλάδα για το μεγάλο κεφάλαιο, ύστερα από τις συθέμελες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνησή του σε κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα. «Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που, όπως είπε, «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία».

Κοροϊδεύουν το λαό για τις «αγορές»

Παράλληλα, ενέτεινε την αποπροσανατολιστική επιχείρηση, καταγγέλλοντας τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να «εξανθρωπίσουμε τις αγορές και να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία»!

Οπως μάλιστα ανέφερε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, συζητήθηκε «η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγορών». Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη Σύνοδο και την επιστολή που έχει υπογράψει ο ίδιος μαζί με τους Α. Μέρκελ, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, αναγγέλλοντας δημαγωγικά τον ανένδοτο ενάντια στις καπιταλιστικές αγορές.

Λίγο αργότερα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «οι αγορές είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ, της Κόστα Ρίκα και της Βραζιλίας, ενώ προχτές ο βράδυ είχε συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Στο τέλος Μάη θα μεταβεί στη Βραζιλία με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί το κόμμα του Βραζιλιάνου Προέδρου.

Συνάντηση με Γκρούεφσκι

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε και άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, προχτές το βράδυ, όπου και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν πηγές της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εκφράστηκε η «ελπίδα και η βούληση να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν».

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν και τη «δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμότητά τους για περαιτέρω απευθείας συναντήσεις, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Στενοί συνεργάτες του Ν. Γκρούεφσκι σημείωναν χτες ότι η συνάντηση ήταν «αυθόρμητη» και «εγκάρδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ