Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Μερεμέτια αντί για ουσιαστικές αλλαγές

Επιβεβαιώνεται ότι οι φανφάρες περί μέτρων, που θα περιορίζουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, υπηρετούν μόνο τον αποπροσανατολισμό του λαού

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», παρά τις αποπροσανατολιστικές μεγαλοστομίες για ενίσχυση δήθεν της «διαφάνειας», όπως προκύπτει με σαφήνεια από το «πακέτο» αλλαγών στο νόμο που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι πολυδιαφημιζόμενες από το αστικό πολιτικό σύστημα «αλλαγές», οι οποίες θα περιορίσουν δήθεν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, δεν είναι τίποτε άλλο από πυροτεχνήματα για λαϊκή κατανάλωση, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν και να εκτονώσουν τη δίκαιη οργή του λαού για τα κόμματα του κεφαλαίου και την πολιτική τους.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, η ενεργοποίηση του νόμου παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνεχίζουν να υφίστανται τα στενά περιθώρια παραγραφής, καθώς και σειρά εμποδίων στη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων, ενώ απορρίπτονται οι προτάσεις του ΚΚΕ που κινούνται στον αντίποδα της ισχύουσας κατάστασης.

Σύμφωνα με όσα πρότεινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο αρμόδιος υπουργός, θα υπάρξει κατάργηση του σημερινού χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για υπουργούς και υφυπουργούς και θα γίνει 20 ή 15 χρόνια για τα κακουργήματα και 5 χρόνια για τα πλημμελήματα. Επίσης, ορίζεται ως «χρόνος τέλεσης» του αδικήματος ο χρόνος του αποτελέσματος και όχι της ενέργειας για την περίπτωση που υπουργοί ή υφυπουργοί κατηγορηθούν ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ «για την συμμετοχή τους στις πράξεις άλλων θα ισχύουν όσα και σήμερα».

Επιπρόσθετα, θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο του όρου των «υπουργικών καθηκόντων» και εφόσον το αδίκημα γίνει κατά τη διάρκεια της άσκησής τους θα εφαρμόζεται ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών».

Αντίθετα, δε θα εφαρμόζεται για αδικήματα που δε σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα. Οσον αφορά τη δικαστική διαδικασία, ο εισαγγελέας Εφετών (η 3μελής επιτροπή δικαστών που θα προκύπτει από κλήρωση) θα διενεργεί ανακριτικές πράξεις που θα οδηγούν σε ένα «κατ' αρχή δικαστικό συμπέρασμα» και στη συνέχεια η υπόθεση θα έρχεται στη Βουλή.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις κυβερνητικές προτάσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως η κυβερνητική καινοτομία είναι ότι η νέα λογική του νόμου θα ορίζει «ως χρόνο έναρξης της προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει ποινική δίωξη, όχι την αρχική πράξη ή την παράλειψη του υπαιτίου, αλλά το χρονικό σημείο από το οποίο επέρχεται το ζημιογόνο αποτέλεσμα».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μια βάση συζήτησης. Οπως είπε, «πρέπει να υπάρχει για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς κοινή παραγραφή. Δηλαδή, πέντε χρόνια για τα πλημμελήματα, 15-20 χρόνια για τα κακουργήματα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες». Επίσης, «να φύγουν τα εμπόδια της αποκλειστικής προθεσμίας».

Παράλληλα, υποστήριξε, αναφορικά με τον τρόπο λήψης της απόφασης παραπομπής, πως «εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί η συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής να είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της πλειοψηφίας».

Οσον αφορά το δικαστικό σκέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «οι βουλευτές δεν μπορούν να είναι ένα εισαγγελικό σώμα. Αρα, έχουμε τη γνώμη ότι η προκαταρκτική επιτροπή πρέπει να διενεργείται από δικαστικό συμβούλιο, το οποίο να βγάζει το βούλευμα για το εάν θα πρέπει να ασκηθεί ή όχι ποινική δίωξη για τον υπουργό. Αρα, δηλαδή, η ευθύνη της Βουλής, κατά τη γνώμη μας, όσον αφορά τα περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να τελειώνει με τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής η οποία θα διενεργείται από δικαστικό συμβούλιο».

Η πρόταση του ΚΚΕ εισέπραξε το σχόλιο του προέδρου της επιτροπής, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στην πολιτική ουσία της πρότασης, φέρνοντας συνταγματικά προσκόμματα. Οπως είπε, «θέτετε θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος», αφού από τα προτεινόμενα «κάποια χρήζουν αναθεωρητικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ