Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στην ουρά για χειρουργείο μέχρι και 6 μήνες!

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Eπικίνδυνη είναι πλέον η λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε υλικά, αλλά και σε υποδομές και ήδη από τις 21 Μάη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι η αναμονή για τα χειρουργεία φθάνει και τους έξι μήνες.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά είπε ότι αυτές δεν μπορεί να καλυφθούν αμέσως, παρά το ότι ο χώρος της Υγείας είναι ο μόνος που έχει εξαιρεθεί από το γενικότερο πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ανέφερε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με την κατανομή των εφημεριών, το οποίο όμως λύθηκε και εγκρίθηκαν τα σχετικά κονδύλια όπως εγκρίθηκαν για όλα τα νοσοκομεία της χώρας για το δίμηνο Απρίλη - Μάη.

Η υπουργός είπε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις για 17 μόνιμους και πέντε επικουρικούς γιατρούς και μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να προσληφθούν και 45 νοσηλευτές, ενώ γίνεται επαναπροκήρυξη για τις προμήθειες του νοσοκομείου. Ισχυρίστηκε δε ότι με την ψήφιση του «Καλλικράτη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα σπάσει η ενότητα του ΕΣΥ αφού τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να είναι κάτω από την ενιαία εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Η Β. Νικολαΐδου υπενθύμισε στην υπουργό ότι η Ερώτηση για το νοσοκομείο της Νίκαιας έχει κατατεθεί τρεις φορές χωρίς να πάρει καμία απάντηση και είπε ότι από τότε που πρωτοκατατέθηκε μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και έχει γίνει πλέον επικίνδυνη. Ουσιαστικά, κατήγγειλε, στο νοσοκομείο δε λειτουργεί τίποτα και εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και αυτά με δυσκολία. Οι ελλείψεις, είπε, είναι τεράστιες και αφορούν όλες τις ειδικότητες και είναι χαρακτηριστικό ότι ματαιώνονται συνεχώς οι εξετάσεις στα εργαστήρια.

Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, αντιδρούν αγωνιστικά σε αυτήν την κατάσταση σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και με τη στήριξη του Δήμου Νίκαιας.

Χτες σε Θεσσαλονίκη, σήμερα σε Σάμο - Ικαρία

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με αναβαθμισμένες παροχές, κόντρα στην πολιτική που διαλύει και εμπορευματοποιεί την Υγεία, απαίτησαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην είσοδο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους για τα προβλήματα Υγείας - Πρόνοιας στο νομό.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν εξόρμηση στους εργαζόμενους και μοίρασαν έντυπο υλικό σε όσους διέρχονταν από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Ενδεικτικό των συνεπειών της κυρίαρχης πολιτικής είναι ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λείπουν 200 νοσηλευτές, καθώς επίσης υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υλικών (από σύριγγες μέχρι αντιδραστήρια για την εξέταση αίματος).

Σήμερα, σε πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα προαύλια των νοσοκομείων προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου και του Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ικαρίας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι μετά τις ισοπεδωτικές αλλαγές σε όλους τους άλλους τομείς (εργασία, ασφάλιση, μισθοί, συντάξεις κλπ.) η κυβέρνηση βάζει την Υγεία στην προκρούστεια κλίνη. Γενικεύει τις περικοπές την ώρα που ήδη τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν απ' την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την παράδοση στους ιδιώτες, μετακυλίει το κόστος στο λαό.

Καταγγέλλουν ότι η στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου παραμένει ελλιπής εδώ και χρόνια και αντί των αναγκαίων προσλήψεων επιχειρείται οι ανάγκες να καλυφθούν με κάθε λογής σχέση εργασίας, εκχώρηση υπηρεσιών στους εργολάβους, υπερωριακή απασχόληση, ενώ σε αρκετές ειδικότητες υπηρετεί μόνο ένας γιατρός. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά απ' το Γενάρη.

Στην Ικαρία ειδικότητες όπως παιδίατρος, ΩΡΛ, γυναικολόγος, χειρουργός, μικροβιολόγος είναι μονήρεις, αναγκάζοντας τον ένα και μοναδικό γιατρό σε ομηρία και υπερεργασία. Η απουσία άλλων ειδικοτήτων (ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος κλπ.) και διαγνωστικών μέσων (αξονικός) αναγκάζουν τους ασθενείς σε δαπανηρές μετακινήσεις. Σε υπολειτουργία, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, οδηγείται και το ΚΥ Ευδήλου Ικαρίας.

Τις περικοπές στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεφροπαθών Σάμου, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις και περικοπές θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Επίσης το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κλείσει σήμερα τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, στηρίζοντας τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας (2021-05-20 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για το «λουκέτο» στην Παιδιατρική Κλινική (2019-04-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας (2013-06-22 00:00:00.0)
«Αφαίμαξη» του λιγοστού προσωπικού (2005-09-09 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των γιατρών (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ