Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΝΟ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Δυναμική παρέμβαση άνεργων ναυτεργατών - ταξικών σωματείων

Κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έκαναν, χτες, άνεργοι ναυτεργάτες μαζί με αντιπροσωπεία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ με τη διοίκηση της εφοπλιστικής Ενωσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010 για τους ναυτεργάτες των κρουαζιερόπλοιων. Η δυναμική παρέμβαση των άνεργων ναυτεργατών και των ταξικών σωματείων «χάλασε την ωραία ατμόσφαιρα» και τελικά δεν «έπεσαν» οι υπογραφές για ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης, όπως πρότειναν οι εφοπλιστές, «ύψους» 1,75%!

Οι εφοπλιστές, με βάση την κατάπτυστη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, έχουν εντείνει την επιθετικότητά τους, αξιώνοντας εκτός όλων των άλλων και τη δραστική μείωση των μισθών των ναυτεργατών, όταν η κερδοφορία τους συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, ο ΣΕΕΝ είναι η εφοπλιστική Ενωση που πρωτοστατεί στην ποινικοποίηση των ναυτεργατικών αγώνων, καθαρίζοντας συνολικά για το σινάφι της. Ενώ ο πρόεδρός της, Μ. Φόρος, είναι ένας από τους εκπροσώπους του κρουαζιερόπλοιου «Ζενίθ», με τους 613 ναυτεργάτες πλήρωμα, όλοι ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι, θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Πλοίο το οποίο αποτέλεσε και τον προπομπό για την επέκταση αυτού του αισχρού καθεστώτος σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αρχίζοντας από τα πλοία της κρουαζιέρας, όπως προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. με το νομοσχέδιό της για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τον έχει αποδεχτεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - που επιβάλλει την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

Στη διάρκεια της παρέμβασης από τους ναυτεργάτες, αναδείχθηκε η ολομέτωπη επίθεση της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα σε βάρος του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Καταγγέλθηκε ότι η διαπραγματευτική συνάντηση επί της ουσίας ήταν «παρωδία», αφού για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στην κρουαζιέρα και με πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού αφανίζονται μαζικά οι Ελληνες ναυτεργάτες - δηλαδή οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα - από τα μεσογειακά επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια. «Να μας πείτε για ποιους ναυτεργάτες διαπραγματεύεστε. Θα ισχύσει η ΣΣΕ για το πλήρωμα του "Ζενίθ";» ήταν η φράση που κυριαρχούσε.

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αφού τίθεται η ερώτηση πόσος είναι ο τζίρος των καταστημάτων του Πειραιά από τους τουρίστες του «Ζενίθ», επισημαίνεται: «Η αντικειμενική πραγματικότητα διαψεύδει το "μαύρο" μέτωπο του κεφαλαίου, τους συκοφάντες και υπονομευτές των ναυτεργατικών, εργατικών αγώνων. Σπέρνουν ανέμους με την πολιτική τους, θα θερίσουν θύελλες».

Καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αύριο, Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ