Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μεγαλώνει ο θόρυβος των αποκαλύψεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Εκτεταμένη έρευνα» ζήτησαν χτες από Αμερικανοί βουλευτές, από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων αναφορικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη δημοσίευσή τους από το Wikileaks, που αποδεικνύουν δολοφονίες αμάχων από αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα και στοιχειοθετούν σειρά εγκλημάτων πολέμου. Το θέμα απασχόλησε και ομιλία του προέδρου Μπ. Ομπάμα που το χαρακτήρισε ως «επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας», ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δρομολογεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της διαρροής, η οποία είναι «μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζέοφ Μορέλ δεν απέκλεισε και συνέχεια των αποκαλύψεων εάν δεν εντοπισθεί σύντομα ο δράστης, ο οποίος και φέρεται να είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Τα προβλήματα του πολέμου που αποκαλύπτουν τα έγγραφα επιχειρήθηκε να υποβαθμιστούν από το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο, καθώς το περιεχόμενό τους αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις στην αμερικανική κοινή γνώμη που ήδη αντιδρά στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα αναφέρονται και σε συνεργασία των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Ταλιμπάν, στο σχεδιασμό επιθέσεων στο Αφγανιστάν, αλλά και στη διαφθορά στην αφγανική κυβέρνηση, με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Αφγανιστάν να υποστηρίζει ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να ελέγξουν και να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των συνεργατών των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

Ανησυχία προκαλούν και οι αποκαλύψεις για τους δεκάδες θανάτους αμάχων, που βαφτίστηκαν Ταλιμπάν, για να καλυφθούν οι δολοφονικές ενέργειες των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε μία περίοδο που η οργή των Αφγανών σχετικά με τις δολοφονίες αμάχων από ξένα στρατεύματα κλιμακώνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστήριο επιβεβαίωσε εγκλήματα πολέμου Αυστραλού στρατιώτη στο Αφγανιστάν (2023-06-02 00:00:00.0)
Ρεκόρ θυμάτων αμάχων (2011-02-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο πόλεμος και η κατοχή (2010-09-12 00:00:00.0)
Θηριωδίες και διαδηλώσεις (2010-09-11 00:00:00.0)
Ανελέητοι βομβαρδισμοί ...και δηλώσεων (2001-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ