Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ναι με προϋποθέσεις» στις άμεσες συνομιλίες από τον Αραβικό Σύνδεσμο

ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόταση του Παλαιστινίου Προέδρου για έναρξη άμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ αλλά υπό προϋποθέσεις υιοθέτησε, επί της ουσίας, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου υπογραμμίζει ότι υιοθετούνται «επί της αρχής» οι άμεσες συνομιλίες, αλλά «εκ των προτέρων θα πρέπει να έχει οριστεί το περιεχόμενό τους και ο τρόπος διεξαγωγής τους». Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή δεν ανταποκρίνεται θετικά, σε ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, στις αμερικανο-ισραηλινές πιέσεις για τάχιστη επανέναρξη των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών «άνευ όρων και προϋποθέσεων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου υπέγραψαν επιστολή που απηύθυναν προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπου εξηγούν τη θέση τους και την αναγκαιότητα ύπαρξης προϋποθέσεων. Ξεκαθαρίζουν, επίσης, ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν κατά των άμεσων συνομιλιών, αλλά την εγκατέλειψαν, θεωρώντας ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται ήδη σε μια γενική κατάσταση έντασης και αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωσή της. Οπως κατέστη σαφές, δίνεται το «πράσινο φως» στο Πρόεδρο Αμπάς να κρίνει «το πότε και το αν» υπάρχουν οι συνθήκες για άμεσο διάλογο.

Αμεσα αντέδρασε η ισραηλινή κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει «έτοιμος για ειλικρινείς απευθείας συνομιλίες». Θα πρέπει βέβαια να υπενθυμιστεί ότι το Τελ Αβίβ αρνείται κατηγορηματικά να υπάρξει η οποιαδήποτε προϋπόθεση. Αντίθετα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επιμένει ότι για να έχουν νόημα οι όποιες άμεσες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ή από το Ισραήλ ότι τα όρια του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα είναι στα σύνορα του 1967 και ότι θα παγώσει πλήρως η εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ