Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο στόχαστρο του Σαρκοζί οι Ρομά

Θύελλα αντιδράσεων για την προκλητική απόφαση να διαλύσει περισσότερους από τους μισούς καταυλισμούς τους και για απελάσεις, απόφαση που χειροκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Εστίες εγκληματικότητας, με βαθύτατα σοκαριστικές συνθήκες διαβίωσης, όπου επικρατεί εκμετάλλευση των παιδιών για επαιτεία και κυριαρχεί η πορνεία και το έγκλημα» χαρακτήρισε την πλειοψηφία των καταυλισμών των Ρομά και των τσιγγάνων ο Γάλλος Πρόεδρος. Και με γνώμονα το σκεπτικό αυτό, έδωσε εντολή να καταστραφούν οι μισοί από τους υπάρχοντες καταυλισμούς, σε όλη τη Γαλλία, δηλαδή περίπου 300, και ν' απελαθούν όσοι Ρομά και τσιγγάνοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαμονής στη χώρα, εντός τριμήνου.

Την ολοφάνερα ρατσιστική στάση ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, δεν αίρει το δικαίωμα των κρατών να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας». Αντίθετα, προκάλεσε τη σφοδρή δυσαρέσκεια του Βουκουρεστίου (καθώς από Ρουμανία και Βουλγαρία προέρχονται οι περισσότεροι Ρομά και τσιγγάνοι). Η απόφαση Σαρκοζί προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από τις εμπλεκόμενες κοινότητες αλλά και σειρά οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μιλούν για πολιτική κατάφωρων διακρίσεων και εξολόθρευση εθνοτικών μειονοτήτων.

Το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο στη Γαλλία καθώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το καθεστώς Βισί είχε παραδώσει στους ναζί δεκάδες χιλιάδες Γάλλους Ρομά και τσιγγάνους, οι οποίοι βρήκαν φριχτό θάνατο σε θαλάμους αερίων (Συνολικά, στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι οι ναζί εξολόθρευσαν 350.000 - 1.000.000).

Ευκαιρία αποπροσανατολισμού

Ο Σαρκοζί, πάντως, φαίνεται ότι άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η επίθεση Τσιγγάνων σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Σεντ Ενιάν μετά από δολοφονία ομόφυλού τους σε καταδίωξη, για να επιστρέψει στο προνομιακό του πεδίο, αυτό της αστυνομοκρατίας και της ασφυκτικής «ασφάλειας», σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τη γαλλική κοινή γνώμη από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού προφανώς αφορά και στις αποκαλύψεις περί εμπλοκής ακόμη και του ιδίου σε σκάνδαλο δωροδοκίας.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί και πρώην ταμίας του κυβερνώντος κόμματος, κατέθετε επί οκτώ ώρες σε αστυνομικούς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος για την εμπλοκή του με την ιδιοκτήτρια του κολοσσού των καλλυντικών «L' Oreal».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για τους καταυλισμούς Ρομά στην Αττική (2011-12-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση για να ζουν οι Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες (2011-06-16 00:00:00.0)
Απελάσεις των πρώτων Ρομά (2010-08-20 00:00:00.0)
Μονόδρομος η πάλη για ζωή χωρίς εκμετάλλευση (2010-08-20 00:00:00.0)
Με αφαίρεση υπηκοότητας απειλούνται οι ...«ξένης καταγωγής» παραβάτες (2010-07-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ