Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν χτες στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Νότιας Αφρικής απαιτώντας αύξηση κατά 8,6% των μισθών τους και στεγαστικό επίδομα άνω των 1.00o ραντ (107 ευρώ) κατά την ένατη ημέρα της απεργίας τους. Περίπου 1,3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατέβει σε απεργία από την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιώντας διαμαρτυρίες έξω από σχολεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια.

Το κύριο συνδικάτο της χώρας, το Cosatu, όπου συμμετέχουν ενεργά τα μέλη και στελέχη του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβάνοντας τους εργάτες στα ορυχεία αλλά και τους στρατιώτες, να μετάσχουν στην απεργία αν δε γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, σωματείο των αστυνομικών, ανακοίνωσε πως τα μέλη του θα προχωρήσουν σε απεργία από το Σάββατο, ωστόσο, δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε χτες στους αστυνομικούς να μετάσχουν στην απεργία υποστηρίζοντας πως όποιος απεργήσει θα απολυθεί. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Πολιτικών Δικαιωμάτων των Αστυνομικών, Νόρμαν Μαμπάνε, δήλωσε πως νομικοί που αντιπροσωπεύουν τους αστυνομικούς θα αμφισβητήσουν τη δικαστική εντολή.

Τα σωματεία έχουν θέσει ως προθεσμία την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη ώστε η κυβέρνηση να εκπληρώσει το αίτημά τους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το 7% στις μισθολογικές αυξήσεις και στεγαστικό επίδομα 700 ραντ, προειδοποιώντας πως η απεργία θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους του δημοσίου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ