Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Προκαλεί η ιδιοκτησία του ορυχείου που έχουν εγκλωβιστεί 33 μεταλλωρύχοι

Εξω από το ορυχείο συνεχίζεται και ο αγώνας των συγγενών των εγκλωβισμένων
Εξω από το ορυχείο συνεχίζεται και ο αγώνας των συγγενών των εγκλωβισμένων
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Προκαλεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Σαν Εστέμπαν, του ορυχείου Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα όπου βρίσκονται εδώ και 22 μέρες εγκλωβισμένοι οι 32 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι και ένας Βολιβιανός (σε βάθος 700 μέτρων κάτω απο την γη μετά από έκρηξη στις 5 Αυγούστου) δηλώντας ότι «δεν δύναται να καλύψει το κόστος της διάσωσης». Η χιλιανή κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπάστιαν Πινέιρα αρχικά προσπάθησε να αποκρύψει την είδηση, όπως ακριβώς είχε επιβάλλει ένα τείχος σιωπής όλες τις προηγούμενες μέρες, όσον αφορά τις καταγγελίες των συγγενών των εγκλωβισμένων και τις καταγγελίες για την κακή κατάσταση του ορυχείου χαλκού και άλλων μετάλλων ή την ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ορυχείου ότι αδυνατεί να καταβάλει μισθούς και πως πιθανότατα θα κηρύξει πτώχευση.

Tελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την διάσωση των εργατών, σε μια επιχείρηση που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κοστίσει περί τα 10 εκατομμύρια δολάρια, αν συνυπολογιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για την διάνοιξη του αγωγού με ειδικό τρυπάνι και η διατήρηση της τροφοδοσίας και επικοινωνίας με τους εργάτες, καθώς και η διατήρηση του καταυλισμού με τους εκατοντάδες συγγενείς που θα παρακολουθούν μέρα προς μέρα την διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και ως τα Χριστούγεννα. Την πρόκληση της εταιρείας καταγγέλλουν συνδικαλιστές μεταλλωρύχοι που επίσης σημειώνουν ότι η εταιρεία που τώρα δηλώνει πτώχευση, έβγαζε από την εκμετάλλευση των εργατών στο ορυχείο - κάτεργο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια τον μήνα, ενώ επίσης σημειώνουν ότι η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για ατυχήματα όπως αυτό. Καλούν να συνεχιστούν οι πιέσεις για να βγει και ο τελευταίος συνάδελφός τους σώος όπως και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα ορυχεία της Χιλής.

Σχετικά με την δύσκολη επιχείρηση της διάσωσης των 33 εργατών, έχουν επιστρατευτεί ειδικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι που δίνουν οδηγίες ώστε οι εργάτες να αντέξουν, να μην έχουν μολύνσεις από έλλειψη συνθηκών υγιεινής στο χώρο που βρίσκονται και να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση ώστε να μπορέσουν να ανέβουν στην επιφάνεια από τον αγωγό διαμέτρου περίπου 70 εκατοστών που θα διανοιχτεί. Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι οι εργάτες ενημερώθηκαν για να προετοιμαστούν ψυχολογικά ότι η διάσωσή τους θα διαρκέσει πιθανά και ως τα Χριστούγεννα. Οπως έγινε γνωστό ανάμεσα στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους βρίσκεται και ο 53χρονος Φράνκλιν Λόμπος, μεγάλη δόξα του χιλιανού ποδοσφαίρου και της ομάδας των ανθρακωρύχων Cobresal, που συμμετείχε και στην εθνική ομάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, αλλά μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα, η χρόνια ανεργία και η φτώχεια τον οδήγησαν στο μεροκάματο του τρόμου στα έγκατα της γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ