Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Εκατόμβη νεκρών στο «βρώμικο πόλεμο»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Μετανάστες ήταν τελικά οι 72 άνθρωποι που ανακαλύφθηκαν κρεμασμένοι σε ένα αγρόκτημα στο Σαν Φερνάντο, στο βορειοανατολικό Μεξικό από το στρατό. Σύμφωνα με τις μεξικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τα πτώματα βρέθηκαν ύστερα από συμπλοκή ανάμεσα σε υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών και σε στρατιώτες, που είχε επίσης ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και τρεις ένοπλοι.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι 72 (ανάμεσά τους και 14 γυναίκες) ήταν μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες της Κεντρικής κυρίως Αμερικής, που απήχθησαν από ένοπλες ομάδες και τελικά βρέθηκαν νεκροί σε αγρόκτημα κοντά στην πόλη Σαν Φερνάντο, στην πολιτεία Ταμαουλίπας, που συνορεύει με την αμερικανική πολιτεία του Τέξας.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον τραγικά περιστατικά του «βρώμικου πολέμου» μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας που μαίνεται από την αρχή της θητείας του προέδρου Φελίπε Κλαντερόν, στα τέλη του 2006 και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 28.000 ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Καλντερόν, ακολουθώντας πιστά και την ατζέντα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που προωθούν οι ΗΠΑ, ως πρόσχημα για επεμβάσεις στην Κεντρική Αμερική, ή την Κολομβία, επιμένει ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας του» και υποστήριξε μιλώντας σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η κλιμακούμενη αιματοχυσία σημαίνει ότι τα καρτέλ βρίσκονται σε πανικό».

Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των καρτέλ» χρησιμοποιείται για την γενικότερη τρομοκράτηση του λαού που εκδηλώνει την αντίθεσή του στις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση του Καλντερόν. Πάνω από 45.000 στρατιώτες και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή που είναι το «σταυροδρόμι» κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας, που πολλές φορές έχει την κάλυψη του κρατικού μηχανισμού, αφού πολλοί επωφελούνται από το τεράστιο ξέπλυμα παράνομου χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ