Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιπαραθέσεις για την έκβαση του πολέμου

Οι δεσμοί της CIA με τη δωσίλογη κυβέρνηση και πάλι στο προσκήνιο

Αμερικανός στρατιώτης σε περιπολία στην Κανταχάρ
Αμερικανός στρατιώτης σε περιπολία στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί η ανακοίνωση για την υποτιθέμενη αποχώρηση «κάποιων» αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλη του 2011 εκ μέρους της ηγεσίας του Πενταγώνου και του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε κυρίως για προεκλογικούς λόγους, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη, και δεδομένου ότι ένας στους έξι Αμερικανούς είναι αντίθετος στον πόλεμο, τα βέλη δε λείπουν.

Εκ των έσω, ο επικεφαλής της δύναμης των Αμερικανών πεζοναυτών στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζέιμς Τ. Κόνγουεϊ, τόνισε ότι η στρατηγική της «σταδιακής αποδέσμευσης» ουσιαστικά ωφελεί τους Ταλιμπάν. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται το Αφγανιστάν, ότι ανάλογες δηλώσεις θα ενισχύσουν το ηθικό των «εξτρεμιστών» και ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να κερδηθεί εάν δε χτυπηθεί «η ρίζα», που βρίσκεται από την άλλη πλευρά των συνόρων, εννοώντας το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «The New York Times» προχώρησε σε αποκαλύψεις, επικαλούμενη αξιωματούχους των κυβερνήσεων του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ, πως ο Μοχάμεντ Ζία Σαλέχι, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και σύμβουλος του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά, εδώ και χρόνια βρίσκεται στο μισθολόγιο της CIA. Φυσικά δεν πρόκειται και για καμία ανακάλυψη, αφού όλη η δωσιλογική κυβέρνηση είναι γνωστό από πού χρηματοδοτείται.

Ο Σαλέχι είχε συλληφθεί από την αστυνομία του Αφγανιστάν στο πλαίσιο έρευνας τον Ιούλη, αλλά απελευθερώθηκε αφού παρενέβη ο Πρόεδρος Καρζάι, ενώ η αποκάλυψη της σχέσης του με τη CIA υπογραμμίζει τη διπλή γλώσσα της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, που επισήμως ασκεί δήθεν δριμεία κριτική και «πιέζει» τον Καρζάι να κάνει περισσότερα για να ξεριζώσει τη διαφθορά στην κυβέρνησή του και να αυξήσει το κύρος του.

Τέλος, νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, όπου μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 9 Αφγανούς αστυνομικούς στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, δήλωσε ο κυβερνήτης της. Το περιστατικό έρχεται μετά την εκτέλεση 4 Ισπανών στρατιωτικών, που «εκπαίδευαν» Αφγανούς αστυνομικούς, από εκπαιδευόμενο, που στη συνέχεια σκότωσαν οι φρουροί της βάσης Μπαγκντίς. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το ΚΚ Ισπανίας, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των στρατιωτικών, κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να τερματίσει την αποστολή στο Αφγανιστάν, που γίνεται για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, δεν έχει κανένα χαρακτήρα ανθρωπιστικό, αντίθετα στοιχίζει τη ζωή σε νέους ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ