Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι πληγέντες σε «διασταυρούμενα πυρά»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι πλημμύρες συνεχίζουν να αποτελούν άμεση απειλή παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξή τους και χτες οι πακιστανικές Αρχές κάλεσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν τις πόλεις Σουτζαουάλ, Μιρπούρ Μπατόρο και Ντάρο, της επαρχίας Σιντ. Ετσι 500.000 άνθρωποι θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των πληγέντων και αστέγων που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια, καθώς 8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άστεγοι και εκατομμύρια άλλοι κινδυνεύουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη τροφίμων καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών 3,5 εκατομμύρια επιζήσαντες των πλημμυρών έχουν στη διάθεσή τους μόνο μολυσμένο νερό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές έχουν λάβει θεραπεία για διάρροια, δερματικές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού και άλλες. Περίπου 120.000 κρούσματα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού έχουν καταγραφεί στις νότιες επαρχίες του Μπαλουχιστάν και του Σιντ, όπου ένα δεύτερο κύμα πλημμυρών αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ενώ σχεδόν όλοι απειλούνται από το φάσμα της πείνας.

Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της καταστροφής, που ήταν φυσική ως προς το σκέλος μόνο των πλημμυρών αλλά απόρροια της καπιταλιστικής ανάπτυξης προς όφελος της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι ανυπολόγιστες αν και μέχρι στιγμής οι Πακιστανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «κόστος που φτάνει τα 43 δισ. δολάρια». Εντούτοις, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάτω από το νερό βρίσκεται η «καρδιά της γεωργικής παραγωγής» του Πακιστάν, κατεστραμμένη, όπως οι επαρχίες Πουντζάμπ και Σιντ, ενώ τα δύο τρίτα των Πακιστανών απασχολούνται στη γεωργία.

Ενώπιον αυτής της καταστροφής, η πολιτική και στρατιωτική εξουσία της χώρας, πάντα πιστή στις επιταγές των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, απασχολείται κυρίως με το «φόβητρο» της «τρομοκρατίας». Τον κίνδυνος των «Ταλιμπάν» και των «εξτρεμιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ