Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς τα εμπρός υπέρ του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη. Το Σάββατο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Χανιά και την Κυριακή στο Ηράκλειο, όπου (και στις δύο πόλεις) μίλησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το επιβεβαίωσαν οι νέοι και νέες που πέρασαν από τις εκδηλώσεις και συζήτησαν με τους νέους κομμουνιστές, ήρθαν σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ και την πολιτική του ΚΚΕ, το δρόμο για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε μια κοινωνία, όπου την εξουσία θα έχει ο ίδιος ο λαός και όχι οι εκμεταλλευτές του.

Δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα:

«Δεν υπάρχει σήμερα άλλη δύναμη, πέρα από το ΚΚΕ, που μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία στον αγώνα για μεγάλες, ώριμες και αναγκαίες ανατροπές. Ανατροπές για να απαλλαγεί οριστικά από την ανεργία, την ανασφάλεια, τις κάθε είδους στερήσεις. Να απαλλαγεί από το καθεστώς της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που πνίγει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Να κατακτήσει μια ζωή με εγγυημένα δικαιώματα. Μια ζωή με αξίες και πραγματικές ελευθερίες.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί σε έναν τέτοιο αγώνα και να εγγυηθεί την επιτυχία του. Ολα τα άλλα κόμματα βουλιάζουν στην αναξιοπιστία και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα όσα υποφέρει ο λαός και τα παιδιά του.

Είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το σύνθημα "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός" και αξίζει κάθε θυσία για να γίνει σύνθημα συσπείρωσης και δράσης κάθε νέου και νέας που οργίζεται με όσα βλέπει γύρω του, αναζητά μια προοπτική δημιουργικής ζωής και δράσης και τη φιλοδοξία της κοινωνικής προσφοράς.

Το Κόμμα μας έχει σταθεί με μεγάλη αυστηρότητα στα λάθη που έγιναν και στις δικές μας παραλείψεις. Βγάλαμε και βγάζουμε συνεχώς συμπεράσματα, γινόμαστε πιο έμπειροι και πιο ικανοί.


Το γεγονός ότι προειδοποιήσαμε έγκαιρα πριν ξεσπάσει η κρίση για τον ερχομό της, το γεγονός ότι προειδοποιήσαμε για τη θύελλα των μέτρων που έρχονται πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη, η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ για το ρόλο της ΕΕ, της ΟΝΕ, του ευρώ, όταν όλοι οι άλλοι πανηγύριζαν, είναι μερικές από τις αποδείξεις που δείχνουν έμπρακτα ότι το ΚΚΕ κάνει πράξη τα διδάγματα, γίνεται πιο έμπειρο και πιο ικανό. Δυναμώνει, αποκτά κύρος και μεγαλώνει η επιρροή του στο λαό και τη νεολαία, αλλά και πέρα από τα σύνορα.

Στο σοσιαλισμό παύουν να είναι εμπόρευμα οι ανάγκες του ανθρώπου

Οι εχθροί του σοσιαλισμού, μαζί και όσοι πρόδωσαν τον αγώνα για το σοσιαλισμό, μας λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει σήμερα ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο και ότι η πρότασή του για σοσιαλισμό είναι μια μακρινή ιδέα που δεν είναι ρεαλιστική για το σήμερα. Και πού καταλήγουν; Δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποταγή και το σκύψιμο του κεφαλιού, με την ψεύτικη ελπίδα ότι ο καπιταλισμός μπορεί να εξανθρωπιστεί. Με τέτοιες κάλπικες θεωρίες προσπαθούν να κοιμίσουν τον κόσμο, ιδιαίτερα τη νεολαία.

Τι είναι όμως ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός; Είναι η κοινωνία, όπου παύει να είναι εμπόρευμα η εργατική δύναμη και οι ανάγκες του ανθρώπου. Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να έχουν εγγυημένα όλα τα βασικά δικαιώματα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο. Να έχουν λόγο για όσα αφορούν τη ζωή τους και τις υποθέσεις της κοινωνίας.

Είναι το νέο κοινωνικό σύστημα, όπου όλες οι παραγωγικές δυνάμεις είναι στην υπηρεσία του λαού, για την ευημερία του, με σχέδιο.

Ποια είναι η διαφορά από το σημερινό σύστημα; Οτι δε θα υπάρχουν τραπεζίτες, βιομήχανοι, καπιταλιστές δηλαδή, λίγοι που ζουν παρασιτικά από τη δουλειά των πολλών. Στην εξουσία θα είναι αυτοί που δημιουργούν όλο τον πλούτο. Η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.

Γιατί δεν είναι ρεαλιστικά αυτά τα ζητήματα για σήμερα; Δεν είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού; Δεν αισθάνεται ως ταφόπλακα πάνω του τους τραπεζίτες, τα μονοπώλια; Πού βρίσκεται, λοιπόν, το πρόβλημα; Οτι αυτή η προοπτική δε συμφέρει τους καπιταλιστές και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Οσοι, λοιπόν, πολεμούν το ΚΚΕ με τέτοιες ψευτιές δε θέλουν να αλλάξει ακριβώς αυτό το άθλιο βάρβαρο σύστημα. Ενα σύστημα που σαπίζει και εμποδίζει την πρόοδο της κοινωνίας.

Ο καπιταλισμός καταστρέφει την κύρια παραγωγική δύναμη, την εργατική τάξη...

Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, που έχει κατακλύσει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, κάνει όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και αναγκαία την προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και την οριστική εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν. Και ποια είναι αυτή; Είναι η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Το σύστημα που ζούμε, ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής είναι σε πλήρη και βαθιά αντίθεση με τις ανάγκες των ανθρώπων, της κοινωνίας. Γεννά και αναπαράγει, μόνιμα και σταθερά σε μαζική κλίμακα, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση των λαϊκών μαζών, στον ίδιο βαθμό που αναπαράγει το κεφάλαιο και συσσωρεύει τεράστια πλούτη και σε συνθήκες ανάπτυξης και σε συνθήκες κρίσης. Πλούτος και φτώχεια πάνε μαζί.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι επιδεινώνεται καθημερινά η θέση των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της πλειοψηφίας των αγροτών ή των γυναικών και ιδιαίτερα της νεολαίας, όταν οι δυνατότητες της παραγωγής μπορούν να καλύψουν όλες τις βασικές τους ανάγκες.

Πώς εξηγείται να επιδεινώνονται όλες οι πλευρές της ζωής τους, να ζουν μόνιμα σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας, όταν οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνικής, της προόδου, του πολιτισμού μπορούν να δώσουν λύσεις και απαντήσεις και στα πιο σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα της ζωής των ανθρώπων;

Γιατί καταστρέφονται και απαξιώνονται παραγωγικές δυνάμεις, κλείνουν εργοστάσια, συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή, καταστρέφονται προϊόντα και κυρίως η κύρια παραγωγική δύναμη, η εργατική τάξη, με την ανεργία και την υποαπασχόληση;

Γιατί μεγαλώνουν τα προβλήματα, που συνδέονται με τις κοινωνικές υποδομές, που αφορούν τη ζωής της οικογένειας, την πρόληψη από φυσικά φαινόμενα, την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας, τις ελλείψεις σε νερό;

Να είναι γεμάτες οι βιτρίνες, οι αποθήκες με κάθε είδους προϊόντα και οι πολλοί να μην μπορούν να τα προσεγγίσουν.

Γιατί σταματάει η παραγωγή, όταν την ίδια στιγμή οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν;

Είναι τυχαίο ότι έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα η κοινωνική εγκληματικότητα, η εξάπλωση των ναρκωτικών, η πορνεία, η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός;

Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η ανάπαυση, η ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος είναι είδος πολυτελείας για τους πολλούς και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να συμβιώνουν με τη μαζική υποκουλτούρα, τη σήψη και τη διαφθορά, με τον πιο ωμό αυταρχισμό.

...είναι εμπόδιο στην πρόοδο της κοινωνίας

Ολα αυτά και πολλά άλλα δεν είναι μαρτυρίες ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνική;

Είναι όχι μόνο σε αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και εμπόδιο στην πρόοδό της. Να γιατί οδηγείται συνέχεια σε κρίσεις. Γιατί έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων, στα χέρια μονοπωλίων τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος που παράγεται. Τα μονοπώλια έχουν γιγαντωθεί, δεν παράγουν και δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά μόνο για το κέρδος και όσο αυτό δεν εξασφαλίζεται, γιατί οι εργαζόμενοι πληρώνονται όλο και λιγότερα και δεν μπορούν να αγοράσουν, να καταναλώνουν και γιατί λόγω της αναρχίας υπάρχει μεγάλη υπερπαραγωγή, τότε σταματά η παραγωγή. Να γιατί έχουμε κρίσεις. Τους πιάνει πανικός, γιατί μειώνεται η κερδοφορία των μονοπωλίων, γιατί δεν μπορούν να αποδώσουν νέα κέρδη τα ασύλληπτα κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει.

Η σταθερή εργασία για όλους, σε ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες, με διευρυμένο ελεύθερο χρόνο. Η κατάργηση κάθε είδους και μορφής ελαστικής, προσωρινής εργασίας. Η διασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος. Η σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση. Η δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς. Η μετατροπή του αθλητισμού και του πολιτισμού από εμπορεύματα σε δικαιώματα. Η διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας. Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η ανάπτυξη των ζωτικών υποδομών που αφορούν την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, στην πυροπροστασία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ώριμα και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το σήμερα και όχι το μακρινό μέλλον, όπως μας λένε.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς τα εμπρός, υπέρ του λαού. Μπορούμε να υπερνικήσουμε τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, να δώσουμε δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη.

Με νέα δυναμική για την οργάνωση των εργαζομένων

Οι αγώνες αυτής της περιόδου μάς έχουν διδάξει πολλά, μας έχουν κάνει πιο έμπειρους και πιο ικανούς. Μπορεί οι αγώνες αυτοί να μη ματαίωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα, άνοιξαν όμως προοπτική για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, για αλλαγή και ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ κατακτούν μέρα με τη μέρα νέα δύναμη και κύρος μέσα στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία.

Η συμμαχία που οικοδομούν και το κοινό πλαίσιο πάλης που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες είναι καρπός αυτών των αγώνων και ανταποκρίνεται στη θέληση και τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας και των γυναικών. Μπορεί να δώσει νέα δυναμική στην οργάνωση των εργαζομένων εκεί όπου δουλεύουν και ζουν, στους αγώνες τους και στον αγώνα για την απαλλαγή τους από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να αποτελέσουν το φόβο και τον τρόμο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Τα συλλαλητήρια που εξήγγειλαν για τις 23 του Σεπτέμβρη, να μην αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, το ρεύμα και ο ΦΠΑ μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία νέων εξελίξεων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, για νέους και πιο αποτελεσματικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ