Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ελλειψη μέριμνας για τη μεταφορά των μαθητών...

...και πολλά κτιριακά προβλήματα με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς

Πολλά και οξυμένα είναι τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, όπου οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από την πρώτη ώρα, βρέθηκαν στα σχολεία, δίπλα στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συνεχίζοντας τις περιοδείες σε σχολεία, καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μπουν μπροστά στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων, να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τα προκαλεί, με την πάλη και την ψήφο τους.

Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και 800 παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία κινδυνεύουν να μην πάνε σχολείο επειδή δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει αυτή τη δυνατότητα.

Χτες οι Σύλλογοι Γονέων του 3ου Γυμνασίου και του 4ου Δημοτικού της Θέρμης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πλατεία της πόλης, απαιτώντας εδώ και τώρα να δοθεί λύση και να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στα σχολεία στο Βόρειο Εβρο (Τρίγωνο, όπου τα παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού περιμένουν 2 ώρες για να περάσει, χωρίς συνοδό, το λεωφορείο της γραμμής για την επιστροφή στο σπίτι!), στην Ξάνθη, και αλλού, ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να περικόψει περίπου κατά 20% τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών.

  • Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» της μεταφοράς των μαθητών και καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, αύριο, Πέμπτη 16 του Σεπτέμβρη, στη 1 το μεσημέρι.
  • Κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα μαθητές και γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν υπάρχουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των παιδιών προς τα σχολεία τους. Η συγκέντρωση θα γίνει το πρωί στο χώρο του Κέντρου Υγείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Δημαρχείο.
Και σοβαρά κτιριακά προβλήματα

Στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, πολλοί μαθητές είναι αναγκασμένοι να φιλοξενηθούν και φέτος σε καταστήματα, που μετατράπηκαν σε σχολικές αίθουσες και κτίρια «προκάτ». Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου, οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε αίθουσες και υποδομές, καθώς οι μαθητές ενός τμήματος θα κάνουν μάθημα σε «προκάτ» που έχει τοποθετηθεί στην αυλή και οι μαθητές ενός άλλου μεταφέρθηκαν σε... γειτονικό σχολείο.

Με αντίστοιχο τρόπο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα έλλειψης αιθουσών και στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης (Ευκαρπία, Πολίχνη, Εύοσμος).

Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Ενα λυόμενο δημοτικό σχολείο - απομεινάρι του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978, στέκει δίπλα στο «χλιδάτο» Μέγαρο Μουσικής. Εικόνα - μνημείο των αντιθέσεων του αστικού κράτους, που προφανώς δεν απασχολεί τα μέλη του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, δημοτικούς συμβούλους που διεκδικούν να διοικήσουν και το δήμο.

Στο Δήμο Ορεστιάδας το ειδικό σχολείο εξακολουθεί να στεγάζεται σε άθλιο και επικίνδυνο κτίριο, το 1ο και το 8οΝηπιαγωγείο υποδέχθηκαν τα παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες που βρίσκονται σε εισόδους πολυκατοικιών.

Στην Ξάνθη, τα παιδιά του 4ου Λυκείου συνεχίζουν να συστεγάζονται με το 5ο Γυμνάσιο, τα παιδιά του Δροσερού συνεχίζουν στο Δημοτικό να στεγάζονται σε κοντέινερ και στο Γυμνάσιο να κάνουν μόνιμα μάθημα το απόγευμα. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, μένουν στα χαρτιά οι αποφάσεις για ανέγερση νέων διδακτηρίων για το 4ο Λύκειο, το 20ό Δημοτικό και το 8ο Γυμνάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ