Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό

Περισσεύουν και φέτος τα προβλήματα στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν η ΑΣΓΜΕ και Ομοσπονδίες Γονέων

«Η χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών», ξεκίνησε τη Δευτέρα με τους εργαζόμενους - άνεργους γονείς να έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τη δραματική πτώση του εισοδήματός τους και τη χειροτέρευση των όρων ζωής, τα προβλήματα υποδομών και στελέχωσης των σχολείων και τις νέες αναδιαρθρώσεις που έρχονται.

«Η φτώχεια, η ανεργία και η αμορφωσιά δεν είναι η μοίρα μας!». «Εδώ που φτάσαμε δεν μένει τίποτα άλλο από τον αγώνα», απαντούν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και οι Ομοσπονδίες Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής που παρουσίασαν χτες κάποια ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης που διαμορφώνεται στα σχολεία. Κι αυτά είναι μόνο μια «σταγόνα στον ωκεανό», όπου πέρα από τα προβλήματα υποδομών και στελέχωσης, κυριαρχεί η υποβάθμιση της μόρφωσης και η ημιμάθεια του «νέου σχολείου».

Χαρακτηριστικά έδωσαν τα εξής στοιχεία:

  • Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε στο 24ο Νηπιαγωγείο Αθήνας μόνο τη διευθύντρια και τμήματα 25 μαθητών.
  • Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια να λειτουργήσουν με τρόπο ανέξοδο σε πρωινή βάρδια, είχε σαν αποτέλεσμα στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθήνας να «επιστρατευτούν» δύο υπόγειες αίθουσες ενώ ανάλογα προβλήματα υποδομής αντιμετωπίζει και το 60ό Γυμνάσιο - Λύκειο.
  • Το 12θέσιο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου λειτουργεί ως 15θέσιο όπου τα 12 τμήματα αριθμούν 26 παιδιά ενώ έχουν προστεθεί τρία τμήματα σε υπόγεια!
  • Στη Σαλαμίνα 18 νήπια έμειναν εκτός νηπιαγωγείου.

Οι γονείς κατήγγειλαν ότι καλούνται να πληρώνουν και τα σχολικά βιβλία ξένων γλωσσών του Λυκείου και όσα επιπλέον του βασικού σχολικού βιβλίου (π.χ. τετράδια εργασιών, οπτικοακουστικό υλικό κλπ.) πλαισιώνουν το βασικό βιβλίο του μαθήματος. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, στο 2ο Λύκειο Περάματος οι μαθητές κλήθηκαν να φέρουν 15 ευρώ στο σχολείο για τα ξενόγλωσσα βιβλία ενώ η εναλλακτική «λύση» ήταν να τα προμηθευτούν με 30 ευρώ από το βιβλιοπωλείο και δεν λείπουν και περιπτώσεις που μαθητές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Δηλαδή, δεν φτάνει που η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι στην ουσία εδώ και χρόνια αποκλειστικά υπόθεση των φροντιστηρίων, αλλά συνεχίζεται η αφαίμαξη των γονιών και για την εκμάθησή της στο δημόσιο σχολείο.

Ελλείψεις και στην ειδική αγωγή

Με σοβαρά κενά που, πέρα από το ότι ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ακεραιότητα των μαθητών, ξεκίνησε η χρονιά και για σχολεία ειδικής αγωγής, στα οποία αναφέρθηκαν εκπρόσωποι γονέων. Για την ακρίβεια, ειδικά σε μία σειρά Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε καν...

Στα ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, Ν. Ηρακλείου, Ανατολικής Αττικής λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ο αγιασμός έχει μετατεθεί για... αύριο. Λόγω ελλείψεων και βοηθητικού προσωπικού στην πραγματικότητα δεν λειτούργησαν το Ειδικό σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», το ειδικό σχολείο κινητικά αναπήρων Αιγάλεω, το Εργαστήριο Αρτάκης και Χαλκίδας καθώς και το ΕΠΑΛ Χαλκίδας ενώ άλλα υπολειτουργούν. Στο ειδικό σχολείο Περάματος ένας δάσκαλος αντιστοιχεί σε 14 παιδιά τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες ενώ στο ειδικό σχολείο Σαλαμίνας απουσίαζε το βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τους γονείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ