Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΣΟ
«Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων και ΟΑΣΑ παίζονται οι ευθύνες

Μετακινήσεις με πολλαπλάσιο κόστος αναγκάζονται να κάνουν προς το παρόν οι φοιτητές

Πέτροβας Σπύρος

Μετακινήσεις με πολλαπλάσιο κόστος αναγκάζονται να κάνουν προς το παρόν οι φοιτητές
Ούτε ένα φοιτητικό/σπουδαστικό πάσο δεν έχει δοθεί στους πάνω από 80.000 πρωτοετείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρότι οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει! Η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει ούτε αυτό το ελάχιστο π.χ. στα χιλιάδες παιδιά που αναγκάζονται να σπουδάσουν μακριά από την εστία τους, την ώρα μάλιστα που ήδη στενάζουν από το κόστος του να νοικιάσουν σπίτι και να πληρώνουν για τη σίτισή τους. Και την ώρα που όλο και περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν για δουλειά για να πληρώσουν το υπέρογκο κόστος σπουδών, τα συναρμόδια υπουργεία είτε πετούν το μπαλάκι της ευθύνης το ένα στο άλλο, είτε προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για την προωθούμενη κατάργηση των πάσο, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις.

Η παραπάνω τακτική υπουργείων και ΟΑΣΑ, όπως όλα δείχνουν, προέρχεται από το γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την περικοπή κονδυλίων από τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, αλλά και της αφαίρεσης λαϊκών κεκτημένων - όπως είναι τα φοιτητικά εισιτήρια. Η μετακίνηση, όπως και η σίτιση και στέγαση, τα βιβλία, τα αναλώσιμα θα 'πρεπε να είναι δωρεάν και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Ηδη με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τα κέρδη που πρόκειται να συσσωρευτούν βγάζοντας «από τη μύγα ξίγκι»: Οι 16.500 περίπου πρωτοετείς φοιτητές που θα χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρο εισιτήριο (1 ευρώ) αντί για φοιτητικό (0,50 ευρώ) αν μετακινηθούν έστω και μια φορά τη μέρα επί μια βδομάδα σημαίνει κέρδη 57.750 ευρώ για τον ΟΑΣΑ, ενώ αν αυτό συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα σημαίνει 123.750 ευρώ επιπλέον!

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το θέμα, υποστήριξε ότι ...οι φοιτητές δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τα πάσο τους, τη στιγμή όμως που ήδη όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δεν έχουν πάσο!! Το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου, περιγράφοντας τη διαδικασία, έριξε το μπαλάκι στα ιδρύματα, τα οποία αγοράζουν τα πάσο από τον ΟΑΣΑ. Από τη μεριά του το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αναφερόμενο στην κωλυσιεργία του ΟΑΣΑ στην έκδοση των «πάσο», κάνει λόγο για τα συσσωρευμένα «χρέη» του υπουργείου Παιδείας προς τον Οργανισμό, τα οποία μέχρι σήμερα φτάνουν το ποσό των 295 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάλογη τακτική (κόψιμο των εκπτώσεων σε εισιτήρια) θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και απέναντι σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, ως μία προσπάθεια «πίεσης» ώστε ο Οργανισμός να λάβει κάποια από τα χρήματα που του οφείλονται. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του Οργανισμού σε ιδιωτική εταιρία με όρους λειτουργίας ανταποδοτικού οφέλους, με ανάλογες συνέπειες και στην τιμή των κανονικών εισιτηρίων.

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι τα Δελτία Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) χορηγούνται στους φοιτητές/σπουδαστές από τις γραμματείες της σχολής τους. Στην περίπτωση που η Γραμματεία της Σχολής δεν έχει διαθέσιμα δελτία, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος φοιτητής/σπουδαστής να προμηθευτεί προσωπικά Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου από τον ΟΑΣΑ απαιτείται να προσκομίσει αίτηση από τη Γραμματεία της Σχολής προς τον ΟΑΣΑ (και όχι βεβαίωση σπουδών) που θα ζητά τη χορήγηση Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου - Φοιτητικό Πάσο και θα αναφέρει το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ της Σχολής. Ο ΟΑΣΑ θα χορηγήσει το Δελτίο μετά την καταβολή δύο (2) ευρώ (τιμή πώλησής του). Στη συνέχεια το Δελτίο θα πρέπει να συμπληρωθεί και σφραγισθεί από τη Γραμματεία της Σχολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναγκαία όσο ποτέ η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών» (2022-10-07 00:00:00.0)
Απέσπασε δεσμεύσεις από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ (2016-10-06 00:00:00.0)
Από τα γραφεία του ΟΑΣΑ στο υπουργείο Εργασίας (2015-10-16 00:00:00.0)
Διεκδικούν μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς (2015-09-26 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με καθημερινές κινητοποιήσεις (2011-09-28 00:00:00.0)
Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών και σπουδαστών (2010-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ