Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Δε διαψεύδει τα σενάρια

«Δε μας αφορά» η συνεδρίαση του τούρκικου Υπουργικού Συμβουλίου που εξέτασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα (!) είπε χτες ο Γ. Πεταλωτής

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει επί της ουσίας τα συζητούμενα σενάρια για αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο, με όχημα τις διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να προσπεράσει το θέμα της συνεδρίασης του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την «επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα 7 μίλια και σε μερικές 8 μίλια», αναφέροντας ότι «τα σενάρια που συζητάει το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο δε μας αφορούν, εμείς έχουμε πάγιες θέσεις».

Ο ισχυρισμός του Γ. Πεταλωτή είναι άτοπος, καθώς τα σενάρια αφορούν άμεσα την Ελλάδα και έχουν με βεβαιότητα συζητηθεί στις διμερείς επαφές κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με το τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal D», συνεδρίασε προχθές το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο και συζήτησε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, το διεθνή εναέριο χώρο και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο!

Παράπλευρη συνέπεια μιας τέτοιας διευθέτησης θα είναι και η απώλεια ελέγχου του εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Στον χθεσινό Τύπο («Ελευθεροτυπία»), δημοσιεύεται έγγραφο με ημερομηνία 13/5/2009, του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC 7), που υπογράφει ο τότε διοικητής του, σημερινός αρχηγός ΓΕΑ, προς τον Αμερικανό διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης.

Με βάση αυτό, αποχαρακτηρίζονται από «εχθρικά» τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που μπαίνουν παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο και στο χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών. Σε «ένδειξη καλής θέλησης, προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξέτασαν την πολιτική χαρακτηρισμού ως X-Ray (σ.σ. ύποπτα-εχθρικά) και έχουν κατά την άποψή τους πράξει μια λειτουργική λύση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ