Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2011. Σύμφωνα με αυτές, οι άνδρες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 χρόνια και ύστερα από τουλάχιστον 37 χρόνια εργασίας, ενώ οι γυναίκες στα 60 χρόνια και μετά από 34 χρόνια εργασίας. Από το 2012, ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για συνταξιοδότηση θα αυξάνεται κατά 4 μήνες κάθε χρόνο. Συνολικά, 90 βουλευτές (του κυβερνώντος κόμματος «GERB» και της εθνικιστικής «Ataka») υπερψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις, 37 βουλευτές (του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του τουρκικού «DPS» και της «Μπλε Συμμαχίας») την καταψήφισαν και τρεις βουλευτές απείχαν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αρχισαν την Κυριακή οι εργασίες για την ανέγερση φράκτη κατά μήκος των 140 από τα 250 χιλιόμετρα των αιγυπτιακο-ισραηλινών συνόρων, και κυρίως στην περιοχή της ερήμου του Σινά, από την πλευρά του Ισραήλ, με στόχο να σταματήσει η είσοδος μεταναστών, κυρίως, από την Αφρική, χωρίς άδειες, στο ισραηλινό έδαφος. Από τις αρχές του χρόνου, οι Ισραηλινοί συνοριοφύλακες έχουν σκοτώσει 28 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στο Ισραήλ.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας από καλλιτέχνες που εναντιώνονται στις περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα ενάντια στις περικοπές, αλλά και κατά της αύξησης της φορολόγησης (από 6% στο 19%) στην τιμή των εισιτηρίων για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις συναυλίες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Νικητής του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία είναι το κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ «Πλατφόρμα των Πολιτών» καθώς απέσπασε το 33,8% των εδρών στα περιφερειακά συμβούλια, έναντι του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» του προέδρου Γιάροσλαβ Καζίντσκι με 27%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα «έξιτ πολς». Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 15,8% και το Κόμμα των Πολωνών Αγροτών (που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) το 13,1%. Η «Πλατφόρμα των Πολιτών» κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές στη Βαρσοβία, ενώ πηγαίνει στο δεύτερο γύρο στην Κρακοβία και το Λοντζ.

KΟΛΩΝΙΑ.-- Εξι Ευρωπαίοι αστροναύτες αποφοίτησαν χτες από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), έχοντας ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση στη Γερμανία, δίχως να παρακολουθήσουν ανάλογο πρόγραμμα στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ όπως γινόταν ως πρότινος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία γενετικής «Advanced Cell Technology» να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για πειραματική θεραπεία που βασίζεται σε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα κατά της σταδιακής τύφλωσης των παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ