Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση με κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης»

Πρόθυμη να συστρατευτεί με την κυβέρνηση για να προχωρήσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «ανάπτυξης», όπως οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και πρόσθετα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Το επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη για «ένα εθνικό σχέδιο δράσης», που θα περιλαμβάνει τόσο τα μέτρα του μνημονίου όσο και «παράλληλες δράσεις» που συμπληρώνουν το μνημόνιο με αιχμή επιπλέον μέτρα «για την τόνωση της αγοράς». Μια σαφή πρόγευση για την τακτική της ΝΔ αναμένεται να δώσει ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου πίσω από τις αντιμνημονιακές κορόνες θα κυριαρχεί η βούληση για συναίνεση και συνεννόηση με την κυβέρνηση στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδας».

Η έμπρακτη συναίνεση και στήριξη της ΝΔ θα συνεχίσει να εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Πρώτον, θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη «αναπτυξιακών» μέτρων, αυξάνοντας την πίεση για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησής τους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δώδεκα μήνες κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και δεν έχει γίνει τίποτε για την ανάπτυξη στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, σπρώχνοντας ουσιαστικά για ταχύτερους ρυθμούς. Δεύτερον, έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές του «νέου» μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα θα προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες, κάνοντας «ένα βήμα πιο μπροστά» από την κυβέρνηση. Τρίτον, θα προτείνει και αντιλαϊκά μέτρα και ανατροπές εκτός του μνημονίου, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι «τομές» στο πολιτικό σύστημα, στην Παιδεία ή την Υγεία...

Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για μια συντεταγμένη συνεννόηση και συναίνεση.

«Το παράδοξο είναι ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών περί συναίνεσης και συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και δεν υπάρχει κάποια έμπρακτη εκδήλωση αυτής της πρόθεσης. Δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, δείχνοντας την αδημονία που υπάρχει στη Ρηγίλλης.

Στο εσωκομματικό μέτωπο η Ρηγίλλης καλωσόρισε χτες δήλωση κύκλων του Κ. Καραμανλή, με την οποία, έμμεσα πλην σαφώς, αποδοκιμάζονται οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και η ίδρυση του κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας». Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει τους εσωκομματικούς λογαριασμούς, επαναλαμβάνοντας τα περί «νέας αποστασίας» και «δεκανικίων του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε χτες επισημαίνοντας ότι «αποστασία σημαίνει να ρίχνεις κυβέρνηση», ενώ για τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών της ΝΔ είπε ότι «οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν είναι πιόνια και δεν λογοδοτούν, παρά μόνον σε αυτούς που τους έφεραν στη Βουλή. Αρα είναι υπόλογοι στον κόσμο που τους ψήφισε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμέτοχος στην επιτάχυνση των ανατροπών (2011-09-07 00:00:00.0)
Συνεργός στην εγκληματική πολιτική (2010-12-24 00:00:00.0)
«Ευαγγέλιο» τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου (2010-12-09 00:00:00.0)
Αρωγός σε βιομήχανους και κυβέρνηση (2010-12-03 00:00:00.0)
Συναίνεση με στόχο να ηττηθεί ο λαός (2010-11-16 00:00:00.0)
Διείσδυση στο «μεσαίο χώρο» (2000-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ