Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Οι μεταλλεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ολοκληρώθηκαν προχτές οι εργασίες του συνεδρίου. Δύναμη προοπτικής η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Μετάλλου

Οι μεταλλεργάτες καλούνται να παραμερίσουν στην πράξη τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και να αγωνιστούν συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα
Οι μεταλλεργάτες καλούνται να παραμερίσουν στην πράξη τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και να αγωνιστούν συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα
Οι μεταλλεργάτες καλούνται να απαντήσουν στην πράξη και με τον καθημερινό τους αγώνα απέναντι στον εκφυλισμό που οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Να μην περιμένουν καμιά θετική εξέλιξη από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Να οργανώσουν την ανασύνταξη του αγώνα τους, με γερά κλαδικά συνδικάτα και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σφυρηλατώντας την ενότητά τους σε ταξική κατεύθυνση.

Αυτό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που αναδείχθηκε απ' τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, που ολοκληρώθηκε προχτές, Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στις νέες συνθήκες σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο οργάνωσης της πάλης και της αντίστασης. Στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου οι μεταλλεργάτες, να απαντήσουν ενιαία, αναπτύσσοντας κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, τους μικρούς επαγγελματίες, τις γυναίκες, τη νεολαία.

Στο 26ο Συνέδριο, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, επιχείρησε για μια ακόμη φορά τον εκφυλισμό των διαδικασιών. Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο - πρώτη μέρα των συζητήσεων - οι αντιπρόσωποι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία απόντες. Η ΔΑΣ Μετάλλου, αποχώρησε από τις διαδικασίες, για λίγες ώρες, καταγγέλλοντας τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα.

Παρά τα φαινόμενα εκφυλισμού, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ Μετάλλου, ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα των εργατών του κλάδου και αποκάλυψαν τη στάση της ΓΣΕΕ η οποία συνδιαλέγεται για την καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων με το ΣΕΒ και την τρόικα. Αντίστοιχη είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΜ, η οποία επιχείρησε να ψελλίσει κάτι για «αγώνα» για τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου. Κι αυτό, όταν σε διάστημα τριών ετών - απ' το προηγούμενο συνέδριο μέχρι τώρα - και ενώ έχουν καρατομηθεί τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των μεταλλεργατών, οργάνωσε μόλις ...δύο πανελλαδικές στάσεις εργασίας.

Δύναμη προοπτικής η ΔΑΣ

Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες. Η ΔΑΣ Μετάλλου, παραμένει δεύτερη δύναμη με 8 έδρες στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας και 3 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (τόσες είχε και προηγούμενα). Παραμένει η μόνη δύναμη προοπτικής, που έχουν ανάγκη οι μεταλλεργάτες. Και αυτό, παρά το όργιο νοθείας που χρησιμοποίησαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Σωματείου Μετάλλου νομού Τρικάλων όπου μέσα σε μια εργάσιμη μέρα ψήφισαν ...352 εργάτες και, ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 7.30 το απόγευμα, το πρακτικό συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα, αναφέρει πως έγινε ...μισή ώρα νωρίτερα!

Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε για το ΔΣ της Ομοσπονδίας 13 έδρες (από 11) και για τη ΓΣΕΕ 3 (από 3). Η ΔΑΚΕ 3 έδρες για το ΔΣ (από 5) και για τη ΓΣΕΕ 2 (από 3), ενώ η «Εργατική Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ κλπ.) εξέλεξε μία έδρα για το ΔΣ (από μία). Τα στελέχη της ΔΑΣ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και τη μεγάλη πτώση της ΔΑΚΕ, ανέφεραν ότι στο επόμενο συνέδριο δε χρειάζεται η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ να κατέβουν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια μεταγγίζοντας δυνάμεις και έδρες η μία στην άλλη, αλλά να κατέβουν σε ενιαίο μέτωπο.

Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ, σε αυτό το συνέδριο άλλαξε τον τίτλο της και μετονομάστηκε σε Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα Μετάλλου (ΑΣΕΜ). Στην πραγματικότητα, αλλάζει τίτλο για να «διαγράψει» τις πράξεις της και να συνεχίζει να εγκλωβίζει εργάτες στη γραμμή της συναίνεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ