Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Κανένας εμποροϋπάλληλος δε δουλεύει την Κυριακή

Απεργία του κλάδου την Κυριακή 12 Δεκέμβρη αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας για άνοιγμα των καταστημάτων

«Ανυπακοή και απειθαρχία σε πολιτικές αποφάσεις που σαν οδοστρωτήρας περνούν πάνω από τα δικαιώματά μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Κανένα μαγαζί ανοικτό την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν δουλεύει την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Δεν συναινούμε στο έγκλημα της κατάργησης της Κυριακής αργίας. Κυριακή 12 Δεκέμβρη απεργούμε». Αυτό αποφάσισαν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας στην προχτεσινή γενική τους συνέλευση μετά από πρόταση της διοίκησης του κλαδικού τους συνδικάτου. Στο πλαίσιο της απεργίας έχει οριστεί συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης, 5Β) και ο αγώνας κλιμακώνεται με τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής των εργαζομένων τόσο στην απεργία την Κυριακή 12 Δεκέμβρη όσο και στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη το κλαδικό συνδικάτο πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, «επιβάλλεται χωρίς καμία καθυστέρηση να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επιβάλλεται η προετοιμασία για κλιμάκωση των αγώνων, κοινό μέτωπο εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών, νεολαίας, γυναικών».

Παράλληλα, απόφαση για απεργία των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκέμβρη πήρε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Η μόνη απάντηση το κοινό μέτωπο εργατών - αυτοαπασχολούμενων - αγροτών

«Η απόφαση για άνοιγμα την Κυριακή 12-12-2010 είναι καθ' υπόδειξη του κυβερνητικού σχήματος και είναι ενταγμένη στο συνολικό πακέτο μέτρων που θεσμοθετούνται και υλοποιούνται με στόχο να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι μικρές επιχειρήσεις». Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων, τονίζοντας ότι «μόνο με την ύπαρξη μαζικών και αγωνιστικών συλλόγων μπορεί να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι του αφανισμού μας».

«Τους μόνους που θα ωφελήσει σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων το άνοιγμα στις 12 του Δεκέμβρη είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες της οδού Ερμού και του Κολωνακίου», καταγγέλλουν με την υπογραφή τους σε κοινό κείμενο - καταγγελία 14 Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ της Αθήνας. «Είναι κοροϊδία και προσβολή σε όσους αγωνίζονται να κρατήσουν τις δουλειές τους και να υπερασπίσουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους ο ισχυρισμός ότι τα μαγαζιά του κέντρου πρέπει να ενισχυθούν επειδή τους δημιουργούν πρόβλημα οι διαδηλώσεις», τονίζουν και απαιτούν να ανακαλέσει την απόφαση η Νομαρχία της Αθήνας, δηλώνοντας ότι σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους θα αντιπαλέψουν τέτοια μέτρα που στοχεύουν στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και στον αφανισμό των μικρών καταστημάτων.

Το κείμενο υπογράφουν: Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών και Προαστίων, Σωματείο καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστριών - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών και Προαστίων, Σύνδεσμος Εμποροραπτών - Ραπτών Καταστηματαρχών Αθηνών. Επίσης οι Ενώσεις των ΕΒΕ: Μεταμόρφωσης, Αγ. Βαρβάρας, Αχαρνών, Πετραλώνων και Ηλιούπολης, η Ενωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Αγ. Παρασκευής, η Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων και ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας.

Εντεταλμένοι της μεγαλοεργοδοσίας

Σε ...επαναστατική πράξη επιχείρησε θρασύτατα χτες να ανάγει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που μεθοδεύει από κοινού και για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ). Μαινόμενη εναντίον συνολικά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όλων όσοι - εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι - αντιστέκονται στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου για λογαριασμό του οποίου πρόθυμα μπαίνει σε ρόλο δούρειου ίππου η γνωστή για την ...αλλεργία της απέναντι σε κάθε μορφή αγώνα πλειοψηφία, που δε δίστασε μέσω του προέδρου της να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 12 του Δεκέμβρη, ακόμα κι αν ακυρωθεί στο ΣτΕ η απόφαση της Νομαρχίας της Αθήνας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, «αν πρέπει να γίνει επανάσταση θα γίνει»! Χαρακτήρισε «πάγιο αίτημα» του ΕΣΑ τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη και ...φιλοδοξία τη μετατροπή της Αθήνας «σε ένα ανοιχτό Mall». Την ίδια στιγμή επανέλαβε τη χυδαία προσπάθεια της πλειοψηφίας να «χρεώσει» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην... κακή ψυχολογία τα άδεια ταμεία και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, αποσιωπώντας τις πραγματικές αιτίες για τη δραματική πτώση του τζίρου που ο ίδιος υπολογίζει σε 40% σε σχέση με πέρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ