Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάθε οικοδόμος να μπει στη μάχη της οργάνωσης της πάλης

Πραγματοποιήθηκε προχτές, Κυριακή, η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Τασιούλας
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Τασιούλας
Η ανάγκη το Συνδικάτο να αποκτήσει «ποδάρια» παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γιαπί, ώστε κάθε εργαζόμενος να μπει στη μάχη, να πρωτοστατήσει στους αυριανούς αγώνες, ήταν το κύριο στοιχείο, που προέκυψε από την προχτεσινή ετήσια απολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε η ανάγκη συνολικής σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, συμμετέχοντας και οργανώνοντας τον αγώνα για τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας: «Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πώς έχει στο μυαλό του ο κάθε εργάτης το συνδικάτο; Πώς κατανοεί την ανάγκη για γερό συνδικάτο ως προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του κεφαλαίου, αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για διαφορετικού τύπου οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας;».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε η ανάγκη η καθημερινή δουλειά «να είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό (ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό) που θα βοηθάει τους οικοδόμους να αποκτούν πολιτική συνείδηση». Και σε άλλο σημείο: «Πρέπει να ενισχυθεί το ενιαίο της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να εξηγηθούν οι αιτίες, να γίνει πλατιά διαφώτιση για το σύνολο του πλαισίου πάλης δεμένο με την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα». Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα ότι, αν δεν εξηγηθεί πως την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας εμποδίζει το κεφάλαιο που βλέπει τα κέρδη του να μειώνονται, ή πως η επίθεση του κεφαλαίου πλήττει τους μικρομεσαίους του κλάδου (ξυλουργούς, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους), δε θα γίνει κατανοητή η ανάγκη συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας εργατών - ΕΒΕ - αγροτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προέκυψαν οι ανάγκες του επόμενου διαστήματος:

-- Κάθε πρωτοπόρος εργάτης να έχει συνεχή ανησυχία πώς θα συσπειρώσει εργάτες γύρω από το συνδικάτο.

-- Κάθε παράρτημα να έχει σαφή γνώση των χώρων δουλειάς που είναι στην ευθύνη του και των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

-- Κάθε ΔΣ να αναζητά τρόπους κινητοποίησης των μελών του. Συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, εξορμήσεις, ανάδειξη προβλημάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών, να είναι στην ημερήσια διάταξη.

-- Κάθε παράρτημα και κάθε οικοδόμος να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές που θα παρεμβαίνουν, θα αφυπνίζουν, θα τραβάνε στον αγώνα πλατιές λαϊκές μάζες.

Πλούσια συζήτηση

Ιδιαίτερα τονίστηκε τόσο εισηγητικά, όσο και μέσα απ' τη συζήτηση που ακολούθησε, το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, που στον κλάδο φτάνει το 70%. Σημειώθηκε η ανάγκη συντονισμένης δράσης των οικοδόμων με άλλους κλάδους για το ζήτημα της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση που έχει αναπτύξει το παράρτημα οικοδόμων στο Μπραχάμι. Εκεί, οι οικοδόμοι ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα, μαζί με το Σύλλογο Γυναικών και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής. Εγιναν μαζικές παραστάσεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμένης πάλης. Σημειώθηκε η ανάγκη συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ κατά της επίσκεψης του Στρος - Καν.

Χαιρετισμό από το ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για το κεφάλαιο». Και συνέχισε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι είμαστε οι πολλοί και είναι μια ισχνή μειοψηφία. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε αν παλέψουμε συντονισμένα, ενωμένοι και να κάνουμε δουλειά να έρθουν κι άλλοι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη ζωή των συνδικάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες των οικοδόμων (2024-07-02 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς συντονίζονται και διεκδικούν (2022-04-07 00:00:00.0)
Φουσκώνει το κύμα των αποφάσεων για συλλαλητήρια και απεργιακή κλιμάκωση (2021-10-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων (2020-10-20 00:00:00.0)
Στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις (2011-07-16 00:00:00.0)
Απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας (2005-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ