Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους αγώνες που έρχονται

Ο φετινός χρόνος, που σε λίγες μέρες θα περάσει και αυτός στην ιστορία, ήταν γεμάτος με μεγάλα γεγονότα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για άλλη μια χρονιά, σε πολλές γωνιές του πλανήτη οι λαοί δοκιμάστηκαν, γνώρισαν το πιο στυγνό πρόσωπο της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων. Οι ισχυροί της Γης, προκλητικά, αποφασίζουν για τις τύχες των λαών με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επεμβαίνουν στρατιωτικά όπου κρίνουν... σκόπιμο. Καταδικάζουν στην ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία και πολλές φορές στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη για τα μεγάλα αφεντικά τους. Και εν κατακλείδι συγκροτούν μισθοφορικούς στρατούς, οι οποίοι θα υπερασπιστούν αυτές τους τις επιλογές...

Μέσα σ' αυτή την απαισιόδοξη χρονιά για την ανθρωπότητα, υπήρξε και μια αισιόδοξη «αχτίδα φωτός». Μια «αχτίδα» που μεταφράζεται σε μαζικές λαϊκές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσα σ' αυτό το έτος ενισχύθηκε ο αγωνιστικός προσανατολισμός των λαών. Σε μια εποχή, στην οποία οι συσχετισμοί δύναμης είναι ευνοϊκοί για τον ιμπεριαλισμό, τα λαϊκά κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη δυναμώνουν τους αγώνες τους. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για πιο στενή συνεργασία και κοινή δράση. Ορθώνουν το ανάστημά τους και αρνούνται να γονατίσουν και να υποταχτούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, και συνεπικουρούμενη από τους νεοαριστερούς ΣΥΝασπισμένους, συνέχισε την αντιλαϊκή της πολιτική, ευθυγραμμιζόμενη στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων και εξυπηρετώντας παράλληλα τους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Η Ελλάδα μετατράπηκε σ' ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, τα εθνικά θέματα έγιναν «προσωπικά στοιχήματα» του υπουργού Εξωτερικών... Τα εργασιακά δικαιώματα δοκιμάστηκαν και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κύμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Το εργατικό κίνημα, όμως, ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας. Πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες και συλλαλητήρια με τεράστια συμμετοχή, πλήθος πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ήταν η απάντηση του λαϊκού κινήματος. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις υπαρκτές δυσκολίες, πρέπει να δούμε τα πολύ σοβαρά και θετικά βήματα που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έκανε το λαϊκό κίνημα της χώρας. Ταυτόχρονα, η πρώτη χρονιά του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας, αντικειμενικά, θα αποτελέσει την αφετηρία για νέους αγώνες και θα ενισχυθεί αποφασιστικότερα το μαζικό λαϊκό κίνημα και η λαϊκή κοινωνικοπολιτική δράση. Γιατί είναι σίγουρο ότι στους αμέσως επόμενους μήνες, θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα πιο σκληρών και αντιδραστικών μέτρων από την πλευρά των κυβερνώντων, που μπορούν να πυροδοτήσουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και να τροφοδοτήσουν με νέα δυναμική τους αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ενάντια στην πολιτική και την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτές τις εξελίξεις και να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες. Εξοπλισμένοι, από τις αποφάσεις και τα ντοκουμέντα του πρόσφατου 16ου Συνεδρίου του Κόμματος πρέπει να απευθυνθούν πλατιά στο λαό. Να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν το λαό να αντισταθεί στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο και θύτη των γειτονικών λαών. Πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά και με όλες τους τις δυνάμεις στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντίστασης και προοπτικής. Ενός μετώπου που θα αγκαλιάσει και θα εκφράσει τη συνειδητή λαϊκή πάλη. Ενός μετώπου που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Ετσι που πραγματικά να καταθέσουν τη δική τους συμβολή στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, στην προοπτική που αντικειμενικά μπορεί να χαράζεται στον 21ο αιώνα, ως εποχή νέων κοινωνικών επαναστάσεων για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, σ' ολόκληρο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ