Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναμένεται ένταση των «ζυμώσεων»

Ο «αποκεφαλισμός» του Θ. Τσουκάτου δεν οφείλεται σε προσωπικούς λόγους που προκλήθηκαν από την κίνηση του βουλευτή σχετικά με την υποβολή του γνωστού νομοσχεδίου, αλλά υπαγορεύτηκε από τις πολιτικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ισχυρίζονται τώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετικά με την απόφαση του τελευταίου για την αποπομπή του Θ. Τσουκάτου από το συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Οπως αναφέρουν, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να υπάρξει συνεργασία του Θ. Τσουκάτου με τα υπόλοιπα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς είχαν αποκοπεί οι «γέφυρες επικοινωνίας», και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διανύσει «συντεταγμένα» την περίοδο της «μετεξέλιξής» του, ο πρωθυπουργός έπρεπε να διαλέξει. Και διάλεξε τους Σκανδαλίδη - Νεονάκη, βάζοντας στο περιθώριο τον μέχρι πρότινος στενότερο άνθρωπο του περιβάλλοντός του, ο οποίος πλέον χάνει το «προνομιούχο» γραφείο του στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ.

Από τη δική του πλευρά ο Θ. Τσουκάτος σε ιδιωτικές του συζητήσεις χαρακτήριζε «αναμενόμενη» την εξέλιξη που είχε η σχέση του με τον πρωθυπουργό, μετά την κίνηση των 53 βουλευτών. Εμφανίστηκε, δε, να διαβεβαιώνει ότι δε θα προβεί σε κάποιες περαιτέρω κινήσεις «ανταπόδοσης» του χτυπήματος. Παρ' όλα αυτά τα υπονοούμενα σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει, δε λείπουν, αφού όταν αναφέρεται στην ηγεσία του κόμματος δεν παραλείπει να λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ στη βάση βράζει κι αυτοί έχουν άγνοια»...

Στελέχη της κυβέρνησης που κλήθηκαν να σχολιάσουν την αποπομπή Τσουκάτου περιορίστηκαν σε τετριμμένες δηλώσεις του τύπου «μπορεί να προσφέρει από όποια θέση» (Ε. Βενιζέλος) ενώ άλλοι, όπως ο «τσοχατζοπουλικός» Γ.Μωραϊτης, δεν έχασαν την ευκαιρία να αναφερθούν στον «περίεργο» τρόπο με τον οποίο έγινε η «απότομη ανάδειξη» του Θ. Τσουκάτου.

«Διαρχία»

Το κλίμα «ζυμώσεων» και κινητικότητας εντός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί εντονότερα το νέο έτος. Για παράδειγμα το θέμα της «διαρχίας» έρχεται και επανέρχεται. Χτες ήταν ο Ε. Βενιζέλος που, κινούμενος στη «γραμμή» Ρέππα, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό λύθηκε το 1996, αλλά την ίδια ώρα ο «τσοχατζοπουλικός» Γ. Δασκαλάκης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Εκλογικός νόμος

Εξερχόμενος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ της σύσκεψης, που έγινε χτες στο Μαξίμου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος επανέλαβε ότι σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου θα ισχύει στις μεθεπόμενες εκλογές. Ωστόσο ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε με νόημα ότι εφόσον υπάρξει πλειοψηφία 200 βουλευτών, δηλαδή εφόσον συμφωνήσει και η ΝΔ, τότε είναι δυνατόν να τεθεί σε ισχύ άμεσα ένας νέος εκλογικός νόμος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέα εσωκομματική κρίση(2008-06-26 00:00:00.0)
«Κύρος» και «υπερηφάνεια»...(2008-06-25 00:00:00.0)
Παίρνουν θέσεις για τις θέσεις...(2001-08-09 00:00:00.0)
«Ξήλωσε τα γαλόνια » του Τσουκάτου(2000-12-29 00:00:00.0)
Πλούσιο... παρασκήνιο(2000-12-09 00:00:00.0)
«Είχα υποχρέωση να μιλήσω»(2000-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ