Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Διαφημιστική καμπάνια μέσω δημοσιευμάτων

Η διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση μισθοφόρων, που θα στελεχώσουν τον ελληνικό επαγγελματικό στρατό, ξεκίνησε πριν καν ακόμα καθιερωθεί ο θεσμός. Το υπουργείο Αμυνας διέρρευσε σε ορισμένες φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες, τη φορά αυτή, μέρος του νομοσχεδίου που πρόκειται το επόμενο διάστημα να καταθέσει στη Βουλή.

Με την ανακύκλωση που γίνεται του θέματος, εδώ και περίπου δύο χρόνια, εκφράζεται η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για το κατά πόσον θα βρεθεί ικανοποιητικός αριθμός νέων, με τα ανάλογα προσόντα, για να στελεχώσει τον επαγγελματικό στρατό, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ. Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, άλλες ΝΑΤΟικές χώρες που επιχείρησαν κάτι ανάλογο, με παράλληλη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων, συνάντησαν απροθυμία στην προσέλευση επαγγελματιών στρατιωτών. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, έγινε η επιλογή ενός μεικτού συστήματος, δηλαδή και στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες.

Ετσι, το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε την καμπάνια προβάλλοντας, μέσω διαρροών σε εφημερίδες, τα «πλεονέκτημα» τα οποία θα απολαμβάνουν όσοι καταταγούν ως επαγγελματίες στρατιώτες, όπως επαγγελματική εξασφάλιση, κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης, «υψηλός» μισθός... 220.000 δραχμών το μήνα κλπ. Σύμφωνα με όσα ξαναβγήκαν στη δημοσιότητα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη του Γενάρη και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των πρώτων 5.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Συνολικά το μισθοφορικό σώμα του ελληνικού στρατού θα ανέλθει, σε πρώτη φάση και μέσα σε μια τριετία, σε 15.000 άνδρες αλλά και γυναίκες. Η ηλικία τους θα πρέπει να είναι 18-26 ετών. Ως προϋπόθεση τίθεται να έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, ενώ τα αγόρια πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Στα πλαίσια του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται να υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά τους σημερινούς Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), με βάση την οποία οι περίπου 22.000 ΕΠΥ θα εξισώνονται με τους επαγγελματίες οπλίτες. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα μισθοφορικό σώμα περίπου 40.000 οπλιτών, ένας αριθμός που θα πλησιάζει τον αριθμό αυτών που σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Ουσιαστικά συγκροτείται ένας πανίσχυρος κατασταλτικός μηχανισμός για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Εξάλλου, ο βασικός λόγος της συγκρότησης του επαγγελματικού στρατού είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές πολυεθνικές δυνάμεις για επεμβάσεις επιβολής της «νέας τάξης». Πρόκειται για έναν ρόλο που οι στρατεύσιμοι ούτε τον θέλουν ούτε τους τον εμπιστεύονται.

Την ίδια ώρα, για το «χρύσωμα του χαπιού», προβάλλεται η πιθανολογούμενη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατά 6 μήνες. Η αρχή, όπως αναφέρεται, θα γίνει μέσα στο 2001 και θα αφορά μείωση 2 μηνών, με έναρξη εφαρμογής της από τη σειρά που θα καταταγεί το Γενάρη του 2001, δηλαδή η θητεία για αυτούς που θα απολύονται από το Μάη του 2002 και μετά στο Στρατό Ξηράς από 18 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 16, στην Πολεμική Αεροπορία από 20 μήνες θα γίνει 18 και στο Πολεμικό Ναυτικό από 21 μήνες που είναι σήμερα θα γίνει 19 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ