Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ»
Καυγάς για το χαρακτήρα της επένδυσης

ΔΕΠΑ και «Ενεργειακή Αιγαίου» θέλουν ιδιωτική την αποθήκη φυσικού αερίου. Διαφωνεί ο ΔΕΣΦΑ

Σε καυγά για το «πάπλωμα» κατέληξε - με την τήρηση βεβαίως όλων των «τύπων» ευγενείας - η προοπτική της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα «Νότια Καβάλα», θέμα που θα συζητηθεί σύντομα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στο πόρισμα της επιτροπής που σύστησε το υπουργείο για να εξεταστεί το θέμα, εκφράζονται οι αντικρουόμενες απόψεις, με κυρίαρχη αυτή του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς) που επιμένει σε κάθε περίπτωση το έργο να είναι δημόσιο, ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα (ΕΣΦΑ), απορρίπτοντας την επιλογή του ιδιωτικού έργου, του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Αντιθέτως, τόσο η ΔΕΠΑ, όσο και η άμεσα ενδιαφερόμενη «Ενεργειακή Αιγαίου» που διατηρεί αυτή την στιγμή το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος για την άντληση φυσικού αερίου και έκανε τη σχετική πρόταση μετατροπής του σε αποθηκευτικό χώρο, επιμένουν στη λύση του ΑΣΦΑ. Μιας καθόλα ιδιωτικής επένδυσης, που θα προβλέπει ωστόσο ορισμένες «παραχωρήσεις» προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ουσιαστικά επιβάλλει το επιχειρηματικό συμφέρον ως βασικό κριτήριο και κινητήρια δύναμη κάθε έργου υποδομής. Στο πόρισμα σημειώνεται ότι το έργο - υπολογιζόμενου κόστους 400 εκατ. ευρώ - μπορεί να αναληφθεί εξολοκλήρου από τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ ή από ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν και ολόκληρο το επιχειρηματικό ρίσκο. Στην περίπτωση αυτή, απαιτούνται ωστόσο ευρύτατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Φιλοξενείται πάντως και μια εναλλακτική πρόταση του ΔΕΣΦΑ, για ανάληψη του έργου από κοινοπραξία εταιρειών, στην οποία το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκηση, ενώ θα μπορούν να συμμετέχουν, εκτός της «Ενεργειακής Αιγαίου» και άλλες εταιρείες, μέσω διαγωνισμών. Η «Ενεργειακή Αιγαίου» δηλώνει από την πλευρά της ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να προχωρήσει στη διαδικασία για να αξιολογηθεί η πρότασή της για την επένδυση.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών στην επιτροπή, φάνηκε ότι το έργο, με δυναμικότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων φ.α. παρέχει οφέλη ως προς τη δυνατότητα της χώρας να διατηρεί αποθέματα ασφάλειας και να εξισορροπεί το σύστημα μεταφοράς. Το σίγουρο είναι ότι η αποθήκη προσφέρεται για αποκόμιση σημαντικών κερδών εκ μέρους των διαχειριστών της, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης φτηνού φυσικού αερίου και της χρήσης του σε περιόδους εκτίναξης των τιμών. Παράλληλα ευνοείται η εναλλακτική τροφοδοσία της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών, σε περίπτωση μιας ακόμη «κρίσης των αγωγών», έως και η αύξηση της δυνατότητας διατήρησης και διαμετακόμισης περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών LNG στον Θερμαϊκό (2023-06-13 00:00:00.0)
Προχωρά τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς (2022-06-21 00:00:00.0)
Με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Ενέργεια (2022-04-20 00:00:00.0)
Επίσπευση των έργων του IGB (2018-07-03 00:00:00.0)
Μεγαλεπήβολα σχέδια και χρήμα για δίκτυα Ενέργειας και Μεταφορών (2018-01-27 00:00:00.0)
Σημαντική αύξηση κερδών στο εξάμηνο (2011-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ