Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς

Τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τον λαό, βυθίζοντάς τον σε ενεργειακή φτώχεια αλλά και στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ολα όσα έχει ανακοινώσει κατά καιρούς σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, τα συγκεντρώνει τώρα σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης των ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει: Την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, την παράταση λειτουργίας των θερμικών μονάδων στην Κρήτη, αλλά και το καθεστώς εφεδρείας των μονάδων ντίζελ των νησιών.

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις ορισμένων προβλέψεων του σχεδίου για τη «διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού», που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών φυσικού αερίου, ενώ θα διατηρήσουν και θα εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές της Ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και στο άρθρο 116 προβλέπεται η τακτοποίηση εκ των υστέρων του διαγωνισμού που έχει ήδη διενεργήσει ο ΔΕΣΦΑ για την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Το άρθρο ορίζει ότι «για την κάλυψη των εκτάκτου χαρακτήρα αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο κατά την περίοδο Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) δύναται να προβεί σε μίσθωση πλοίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), κατ' ανώτατο όριο, για διάστημα δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο 2022».

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη διενεργηθεί, το έργο επέκτασης έχει κατοχυρωθεί στην εταιρεία «GasLog» (συμμετέχει και στο έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης) και η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Πρόκειται για ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με συνολική χωρητικότητα 150.000 κ.μ. που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τις 174.000 κ.μ. και αυξάνει κατά 70% τη δυναμικότητα των χερσαίων δεξαμενών της Ρεβυθούσας, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα. Το συγκεκριμένο έργο είχε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού κρίνεται ως ένα από τα βασικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την υλοποίηση της πολιτικής «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ήδη μέσω της Ρεβυθούσας τροφοδοτείται και η Βουλγαρία. Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας της νέας υποδομής, ανάκτησης κόστους μίσθωσης, χρονικά όρια μίσθωσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά ορίζεται ότι μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ επίσης παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2023 η άδεια λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης.

Πάντως, και με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα επιδιώκει να εμπεδωθεί από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ένα «αίσθημα ασφάλειας» ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων προχωρά σε γερές «μπίζνες» με εφοπλιστικούς ομίλους για την προμήθεια πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από αμερικανικά μονοπώλια αλλά και το κόστος Ενέργειας για τον λαό.

Παρέμβαση Σαμαρά για το Ενεργειακό

Αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε συνέδριο, αντανακλώντας άλλες προσεγγίσεις αλλά και αντιθέσεις στο εσωτερικό των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, καυτηρίασε την ...εσπευσμένη απομάκρυνση από τους υδρογονάνθρακες, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, λέγοντας: «Αυτή η "βιασύνη" να φύγουμε από τους υδρογονάνθρακες συνολικά μέχρι το 2030 ή το 2035 αποθάρρυνε και την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων (και των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο) και τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και ευνοούσε μόνο ένα πράγμα: Την ολιγοπωλιακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο! Ουσιαστικά, διαιώνιζε την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο...».

Αυτό που υπονόησε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τη στρατηγική της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτή, ωστόσο ήρθε να θυμίσει ότι υπάρχει και ...ευρωπαϊκός πόλος συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας που έχει την πολιτική του εκπροσώπηση και που διεκδικεί μερίδιο από την πίτα των κερδών. Αφησε, επίσης, αιχμές κατά της Γερμανίας και τάχθηκε κατά οποιουδήποτε διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία για το Ενεργειακό.

Κληθείς να σχολιάσει αυτήν την τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αρκέστηκε να πει ότι είναι γνωστές αυτές οι θέσεις και απόψεις Σαμαρά. Εσπευσε βέβαια να θυμίσει ότι «πολύ πρόσφατα υπήρχαν και συναντήσεις, αλλά και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση και την επανέναρξη των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να έχουν κάποια συνδρομή στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του ενεργειακού θέματος ή και της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με Ενέργεια στη χώρα μας από τα παραδοσιακά κανάλια εφοδιασμού της». Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις έρευνες δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον, αφού δεν προσδοκούν άμεσα και σίγουρα κέρδη, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο τραγικό είναι για τον λαό οι δυνατότητες για ενεργειακή επάρκεια να εξαρτώνται από το αν συμφέρει ή όχι τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...πάνω στο κάρο (2024-05-14 00:00:00.0)
«Σημαντική μέρα» για τη «διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών» (2023-02-02 00:00:00.0)
Κίνδυνοι για τον λαό από τους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς (2022-08-05 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον της EBRD για τα ενεργειακά έργα (2016-03-03 00:00:00.0)
Διήμερη επίσκεψη στο Μπακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2014-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ