Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»
Μια κεφάτη γιορτή που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους!

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε σε μικρούς και μεγάλους το Αντιπολεμικό Φεστιβάλ για παιδιά που οργάνωσε την Παρασκευή στην Καισαριανή, το «κόκκινο Αερόστατο». Το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, έδωσε ραντεβού στους φίλους του από την Αττική, που το αγκάλιασαν μαζικά κι ήρθαν από κάθε γωνιά της πόλης να παίξουν, να διασκεδάσουν και να στείλουν το αντιπολεμικό τους μήνυμα.

Το Πάρκο του Σκοπευτηρίου είχε στολιστεί κατάλληλα για την περίσταση και οι πολύχρωμες κατασκευές εντυπωσίασαν τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου». Φυσικά από τον χώρο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μεγάλο κόκκινο αερόστατο, το «σήμα» του αγαπημένου περιοδικού. Τα παιδιά με τους γονείς τους φωτογραφίζονταν δίπλα του για να θυμούνται αυτή την όμορφη μέρα.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας οι «κατασκευές» ξεκίνησαν από νωρίς. Ολοι μαζί έφτιαξαν τη ζωγραφιά και εξασκήθηκαν στη «μαγειρική», κάνοντας μια νόστιμη «σούπα της ειρήνης» και την πικρόξινη «σούπα του πολέμου». Ακρως διασκεδαστικές ήταν βέβαια για τα παιδιά και οι κατασκευές με τον πηλό, αλλά και τα παιχνίδια στο σκάμμα.

Το πρόγραμμα της σκηνής άνοιξε με ζούμπα, όπου πολλά παιδιά δεν σταμάτησαν τον ξέφρενο χορό, ενώ με τους ήχους του «People have the power» έστειλαν παντού το μήνυμα ότι «εμείς έχουμε τη δύναμη».


Στη συνέχεια έγινε παρέλαση με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ, που κατέληξε στο χώρο τον κρουστών, για να ακουστούν δυνατά «οι καμπάνες που σταμάτησαν τον πόλεμο» από μεγάλες ομάδες παιδιών που τυμπάνιζαν στους ρυθμούς της Ειρήνης.

Την ίδια ώρα, την παράσταση έκλεβε το φαντασμαγορικό bubble show με τις γιγάντιες φούσκες, ενώ ο καλός δράκος στο επιδαπέδιο παιχνίδι «Ο χαρτογράφος» (βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα από την Ανθολογία που κυκλοφορεί μαζί με το περιοδικό) έκοψε τα σύνορα που χωρίζουν τους λαούς.

Στην «αλυσίδα της ειρήνης» τα παιδιά επιδίδονταν σε μια διαρκή σκυταλοδρομία με πολλά εμπόδια και παιχνίδια και ολίγον... μπουγέλο. Κάποια παιδιά δοκίμασαν τη δεξιοτεχνία τους στα σκαρφαλώματα και τα πανιά με την καθοδήγηση εκπαιδεύτριας aerial yoga. Αλλα παιδιά εξέφραζαν την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους και με τα σχέδια που έκαναν στον πάγκο του face painting, ενώ απαραίτητη ήταν και μια στάση στα μπαρ του Φεστιβάλ, που προσέφεραν απολαυστικές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, δροσιστικά αναψυκτικά και smoothies. Αντίστοιχα για τους γονείς απαραίτητη ήταν μια στάση στην έκθεση βιβλίου, με τις ειδικές προσφορές που είχε αλλά και τα παλιά τεύχη του περιοδικού.

Πριν τη μεγάλη συναυλία που έκλεισε τη βραδιά, στήθηκε ένα ξέφρενο πάρτι με τον dj Rico που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους.


Ακολούθησε μια συναυλία γεμάτη κέφι, αλλά και πολλά μηνύματα, όταν στη σκηνή ανέβηκαν οι Αλέξανδρος Δάικος, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Ράνια Μπαλή, Μιρέλα Πάχου και Θανάσης Χουλιαράς, σε ένα πρόγραμμα σε ενορχήστρωση Γιώργου Θεοφάνους και Χριστόφορου Φλυτζάνη.

Τα παιδιά πήραν την θέση τους μπροστά στη σκηνή άλλα όρθια και άλλα οκλαδόν, ενώ οι γονείς ήταν παραπίσω. Συχνά πυκνά οι παιδικές φωνές απαντούσαν δυνατά στις ερωτήσεις των καλλιτεχνών δηλώντας την παρουσία τους και την αμείωτη διάθεσή τους. Ο χορός και το τραγούδι απλώθηκαν για τα καλά, είτε ακουγόντουσαν παιδικά τραγούδια όπως το «ένα μικρό καράβι», «η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», είτε γνωστά αντιπολεμικά όπως «ο Στρατιώτης» κ.ά. Η συναυλία έκλεισε με δυνατό τον στίχο που αποτυπωνόταν και στο σύνθημα της κεντρικής σκηνής: «Βοήθησε κι εσύ να γένει όλη η Γης αγαπημένη...».

Και το ραντεβού των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» ανανεώθηκε για τις 7 - 10 Ιούλη στην παιδική κατασκήνωση στις Νηές Μαγνησίας.






Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ