Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Ανταγωνισμοί και σύμπνοια στο τσάκισμα του λαού

Το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» στο επίκεντρο των διεργασιών στην ΕΕ

Μέσα σε κλίμα έντασης που γεννούν τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και οι ανταγωνισμοί για τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η κάθε πλευρά, συνήλθε χτες το Συμβούλιο των χωρών - μελών του ευρώ (Γιούρογκρουπ) με κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης και Διάσωσης των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, σε συνδυασμό βεβαίως με την πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, στη Σύνοδο δεν υπήρξε κατάληξη και οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 - 25 Μάρτη. Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ αφιερώθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου εκτός από τα καθιερωμένα εύσημα για την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, ο μεν Επίτροπος Ο. Ρεν εξέφρασε την ανησυχία «για κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο 2011», ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Τρισέ σημείωσε ότι ανησυχεί για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Η προσπάθεια να είναι το έδαφος συνεχώς εύφορο για την προώθηση των εφιαλτικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ολοφάνερη.

Ολοφάνεροι είναι και οι στόχοι του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», καθώς οι πολεμικές προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε βάρος των λαών και στα 27 κράτη - μέλη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην ανακοίνωσή του με την οποία ενημερώνει για τη σύγκληση έκτακτης άτυπης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μάρτη, σημειώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου ζήτησε να προετοιμάσω προτάσεις για την ισχυρότερη οικονομική "διακυβέρνηση" της ευρωζώνης (...) Τώρα θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα, ακριβώς για να ισχυροποιήσουμε την ανταγωνιστικότητα της κάθε οικονομίας, ώστε κάθε κράτος της ευρωζώνης να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου προαναγγέλλει ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 24 - 25 Μάρτη θα καθορίσει επιπλέον μέτρα, «ώστε να θέσουμε από κοινού ένα συνολικό πακέτο μέτρων το οποίο θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης».

Η Γαλλίδα υπουργός Oικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αναφερόμενη στην πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σημειώνει: «Στην περίπτωση της Ελλάδας συζητούμε για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών πιστώσεων. Αυτό ισοδυναμεί με τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης σε τιμές αγοράς ή για τη δανειοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την επαναγορά ομολόγων. Ολες αυτές οι εκδοχές σημαίνουν ότι οι πιστωτές παραιτούνται από μέρος των απαιτήσεών τους».

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Αγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου θα βρίσκεται στις 21 και 22 Φλεβάρη, ενώ την επόμενη μέρα θα επισκεφτεί το Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ