Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η ομηρία των μεταναστών

Eurokinissi

Ομηροι στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθούν να παραμένουν οι μετανάστες, που συνεχίζουν για 23η μέρα την απεργία πείνας στο κτίριο της Πατησίων και που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Χτες, οι μετανάστες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και ζήτησαν για άλλη μια φορά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως η νομιμοποίησή τους, ενώ στη Θεσσαλονίκη δύο από τους απεργούς πείνας, που βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» επειδή λιποθύμησαν και θα νοσηλευθούν για ένα 24ωρο.

Κι ενώ τα προβλήματα τόσο αυτών, όσο και όλων των άλλων μεταναστών (που φεύγουν απ' τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από τις βόμβες του ιμπεριαλισμού, την πείνα και εκμετάλλευση) παραμένουν, η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική της καταστολής, αφού ήδη έχει υποβάλει αίτημα για παράταση της παρουσίας της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και ετοιμάζει νέα κατασταλτικά - αντιμεταναστευτικά μέτρα. Επιπλέον, ήδη, γίνονται διαπραγματεύσεις, ώστε η χώρα μας να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα περικοπών κονδυλίων που δρομολογεί ο οργανισμός, οι δε δυνάμεις του να συνεχίσουν να επιτηρούν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Να σημειωθεί ότι η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τον οργανισμό προέβλεπε ότι η επιχείρησή του («Rabit») στον Εβρο θα ολοκληρωνόταν στις αρχές Μάρτη.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, με τη συμμόρφωση με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν παρέχει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 99%, απορρίπτει τις αιτήσεις για παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Δε διευκολύνει τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, πρόβλημα εκρηκτικό για χιλιάδες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Δεν προχωρά στην άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν, φυσικά, να παραμείνουν.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε πως οι μετανάστες στο κτίριο της «Υπατίας» αποτελούν «βόμβα λοιμώξεων για τη δημόσια υγεία». Η δήλωση έγινε με αφορμή την άρνηση της περιφρούρησης των μεταναστών, όπως είπε ο Αντ. Δημόπουλος, γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου, να δεχτούν κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Βεβαίως, ό,τι και αν συνέβη σε σχέση μ' αυτό, η κυβέρνηση έχει απόλυτη την ευθύνη για την κατάστασή τους, αφού δεν τους λύνει τα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ